Voor de Bijl.

V

Het was maandenlang een mysterie, maar het hoge woord is er nu eindelijk uit: Martine Bijl keert níet terug als presentatrice van het vierde seizoen Heel Holland Bakt. Haar gezondheid laat het simpelweg nog niet toe, dus daarom gaat Omroep MAX voor de opnames van komende zomer op zoek naar vervanging. Die uiteraard gevonden gaat worden, want vervangbaar zijn we echt allemaal, zelfs tv-koningin Martine Bijl.

Ik heb sinds mijn kindertijd al een zwak voor die vrouw. Zo’n beetje alle herhalingen van Het Zonnetje in Huis heb ik dan ook wel gezien en ook was Martine voor mij al die tijd dat vrouwtje van HAK. Toen Martine in 2013 voor de tweede keer afscheid nam van de reeks commercials wilde ik zelfs een petitie beginnen om haar op televisie te houden. Gelukkig bleek dat onnodig, want Omroep MAX had haar al lang en breed ingelijfd. Sterker nog: als redacteur van het spelletje Wie van de 3 mocht ik met Martine werken. In het echt net zo warm als op televisie, een uitstervend ras. Mijn vreugde was dan ook groot toen ze met haar eigen Heel Holland Bakt hét kijkcijferkanon van Omroep MAX in handen bleek te hebben.

We zijn nu een paar jaar verder en inmiddels is het Heel Holland Jankt. Om Martine. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. De vrouw is niet dood, gelukkig niet, ze lééft. Alleen heeft ze spijtig genoeg nog geen energie om een tv-programma te presenteren. Op de grote schaal van dingen des levens ook totaal onbelangrijk, dus groot gelijk heeft ze. Want wie deze zomer ook de vreselijk moeilijke taak krijgt om Martine te vervangen, ze zal er altijd een beetje bij zijn. En ondertussen vecht ze keihard verder aan haar herstel, zodat we vanaf seizoen vijf van Heel Holland Bakt weer volop van haar grappen en grollen kunnen genieten. Maar dat vooral haar familie en vrienden nog lang daarna van hun Martine kunnen genieten. Dat ze er maar gauw bovenop mag komen en daarna zo lang mogelijk bij ons blijft. In welke hoedanigheid dan ook.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief