V&Nee.

V

Het is sinds een maand of twee mijn vaste ritueel aan het begin van de dag geworden: op nieuwssites scrollen net zo lang ik iets te weten kom over de stand van zaken rondom het failliete V&D. Daar ben ik zeker niet de enige in, het lot van het stokoude warenhuis lijkt zo’n beetje de hele natie bezig te houden. Op zich logisch, want de gemiddelde winkelstraat ligt er al behoorlijk karig bij, denk de V&D daar ook nog eens bij weg en je hebt bijna geen reden meer om niet gewoon altijd je laptop open te klappen en direct wehkamp.nl in te vullen in de adresbalk van je browser.

Afgelopen week was het weer smullen in mijn zoekresultaten, want dankzij prima speurwerk van RTL Z lekte een interne memo uit waaruit bleek dat de eigenaar van CoolCat zijn zinnen heeft gezet op het ooit zo glansrijke V&D. Samen met Jumbo (die heeft onlangs de La Place-vestigingen gekocht) gaan ze de keten eindelijk weer eens oppoetsen. Het is nog eventjes wachten op goedkeuring van de bank, maar dan kunnen er daarna grote stappen gezet worden.

Zo moeten de vestigingen in kleine steden gesloten worden. Doetinchem, mijn hometown, heeft een prachtige V&D, maar ik wil niet eens weten hoe hun boekhouding erbij staat. Volgens mij heeft die winkel nooit een positieve balans weten te bereiken, dus daarvan sluiten de deuren ongetwijfeld definitief. Om nog maar te zwijgen over Bergen om Zoom, Beverwijk, Goes, Rijswijk, Weert en Zeist. De vestigingen die wél open kunnen blijven krijgen een hele nieuwe wind te verduren. Daarmee bedoel ik dus dat zo’n beetje alle werknemers op leeftijd hun baan verliezen en de jonge mensen mogen blijven, als ze akkoord gaan met een miezerig loontje uiteraard. Het enige wat dan nog rest is de naam V&D, die blijft in de nieuwe plannen vooralsnog bestaan. Maar ja, wat is die dan eigenlijk nog waard? De energie en passie zijn, net als de volle schappen, al een hele tijd uit de warenhuizen verdwenen. Ik kan me niet voorstellen dat dit sprookje een happy end gaat kennen. Voorlopig lijkt het warenhuis gered, maar zoals de heer Vroom en de heer Dreesmann het ooit bedoeld hebben zal het nooit meer zijn. En zo is het tijdperk V&D, ondanks dat het een nationale happening is geworden, stiekem allang voorbij.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief