Viespeukerij.

V

Sinds‎ het moment dat onze zoon het woord ‘buiten’ kan zeggen, is ie er het liefst ook zo vaak mogelijk. Van de zandbak tot het gras en van de speeltuin tot de bouwplaats. En uiteraard: hoe viezer, hoe beter. Als er een wereldkampioenschap zo snel mogelijk goor worden zou zijn, geef ik Stach als allereerste op. Al realiseer ik me dat de concurrentie heftig is. Want mannen zijn gewoon viezer dan vrouwen, dat had ik zelf al kunnen verzinnen, maar er is nu ook wetenschappelijk bewijs voor.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen gemiddeld schonere handen hebben dan mannen. Dat kan komen door biologische factoren, mannelijke handen zijn wat vetter, daar gedijen bacteriën heel prettig op, ‎maar het kan ook zijn omdat vrouwen simpelweg hun handen vaker wassen omdat ze eten koken of veel bij de kinderen in de buurt zijn. Vooral om dat laatste moet ik lachen, want sinds ik vader ben geworden was ik echt apathisch elk uur mijn handen.

Moeten mannen dan vaker onder de douche? Nou nee hoor, onze westerse norm van douchen is sowieso rijkelijk overdreven. ‎De gemiddelde Nederlander doucht zes keer per week, ruim zeventig procent staat elke dag minstens eenmaal onder de grote straal water. Terwijl er werkelijk nul wetenschappelijke resultaten zijn dat we daar ook echt schoon van worden. Sterker nog: door de huis-tuin-en-keukenzeep die wij gebruiken, verplaatsen we de bacteriën alleen maar, waardoor ze dus extreem goed de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. En grappig detail: na een paar dagen niet douchen is het aantal bacteriën op je lichaam stabiel, dan komt er dus niets meer bij, ook al zou je bij wijze van spreken maanden niet meer douchen. Superboeiend!

Belangrijk dus om te onthouden dat je je van lekker spetteren misschien wel schoner voelt, maar dat je dat dan niet noodzakelijk ook bent. Dus zou je gemakkelijk een schrobbeurt op zijn tijd over kunnen slaan, het bespaart lekker veel tijd en water. Maar ja, waarom zou je? De grootste reden voor mij is om eventjes flink te ontspannen. Fris een nieuwe dag beginnen, of die drukke dag juist in de avond van je af te spoelen. Daar kan heus geen eng bacterieverhaal tegenop.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief