Videoland.

V

Honderd. Of nou ja, zo ongeveer honderd. Kunnen er ook iets meer of minder zijn. Maar dat is het aantal videotheken wat er in Nederland nog bestaat. Sommigen nog onder de namen Videoland of Filmclub, maar dat zijn eigenlijk lege hulzen. Niet meer bestaande bedrijven. De videotheek zoals we ‘m kenden is al lange tijd een bedreigd iets, maar nu wel echt op het punt van uitsterven terechtgekomen.

En tuurlijk is dat logisch, want waarom zou je met diensten als Netflix en Pathé Thuis nog een druilerige en triestige tocht naar de videotheek maken? Met één druk op de knop krijg je die nieuwste film gewoon op je televisie gepresenteerd. Maar ik vind het toch anders. Niet hetzelfde. Stom. Want het is heus fijn om exclusieve series via Netflix te kunnen kijken, maar met films is het toch echt andere koek. Daarvan is de keuze online nog steeds best beperkt, logisch ook met die hoge licentiekosten, maar het brengt ook een ander probleem met zich mee: onrust. Want wat doe je als je toch ineens geen zin meer hebt in die ene horrorfilm, juist, dan zet je een andere film op. En weer een andere. Je hebt nooit rust. Met een plastic tasje met drie weekfilms erin heb je dat wel, plus: je kunt lekker ouderwets naar trailers van andere films kijken voorafgaand aan de film van je keuze. En een videotheek is net als de bibliotheek, door een beetje snuffelen kom je toch vaak weer nieuwe en onvoorspelbare titels tegen. Bij Netflix vis je al snel in hetzelfde vijvertje.

Het is dat ik al een drukke baan heb. En een man. En een kind. En allerlei andere klusjes. Want anders was ik sowieso absoluut zeker een videotheek begonnen. Tegen de stroom in zwemmen. En dan zou ik allerlei services toevoegen, zoals het digitaal overzetten van vhs-banden bijvoorbeeld. Of je vakantiefilmpjes monteren. Een soort van allround multimediaplaatsje zeg maar. Maar dan wel met zo’n levensgrote gouden Oscar in de zaak en vergeelde posters van Indiana Jones en Titanic. Opdat we niet vergeten. Zodat Nederland altijd een klein beetje Videoland zal blijven.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief