Vechten & Duwen.

V

Het superieure ras. Er zijn werkelijk personen die dat soort gedachten over ons als mensen hebben. ‎Vaak doen we alsof, maar in extreme of uitzonderlijke situaties komt de waarheid gewoon bovendrijven: we zijn geen haar beter dan welk ander levend wezen dan ook. Bij de aanslagen in Brussel bijvoorbeeld, de foto waarin een koppel elkaar in de armen vliegt en niet meer loslaat, terwijl op een halve meter afstand een zwaargewonde man om hulp roept. Maar die doet er op dat moment dan niet toe. Ikke. De rest kan stikken.

Vierentwintig uur na de schokkende gebeurtenissen in België, waarin we zogenaamd saamhorigheid proberen op te roepen, laat de Nederlandse bevolking zich weer van zijn beste kant zien als warenhuis V&D de deuren nog  eventjes opnieuw opent. Voor de allerlaatste keer, met een grande opheffingsuitverkoop. ‎Het bedrijf is failliet, dus geld voor een fatsoenlijke advertentie was er niet meer. Dat er koopjesjagers op af zouden komen was wel te verwachten, maar de taferelen die ik vandaag online en in de nieuwsprogramma’s voorbij zag komen, daar heb ik gewoon geen woorden voor. Trekken, schreeuwen, zuchten. En dan urenlang in de rij staan voor een paar euro korting. Iedere vezel menselijkheid is er dan gewoon uit, een stelletje hongerige wolven die zo snel mogelijk hun prooi proberen te verorberen. Of als aasgieren in de woestijn, die een rottend kadaver toch nog een beetje uit willen hollen. Fatsoensnormen? Die lijken even niet meer te bestaan.

Verdrietig word ik daar wel een beetje van. Niet alleen omdat er nu echt een einde komt aan 130 jaar V&D‎ en er daarmee een enorm stuk geschiedenis verloren gaat. Maar vooral om de ware aard van al die mensen te zien. Geen compassie voor elkaar, geen geduld. En geen enkele emotie of begrip voor het personeel, dat ook heus geen fijne dag heeft vandaag. Ik ga misschien nog wel afscheid nemen van de V&D. Op de allerlaatste dag. Als alle rekken leeg zijn en er geen ordinaire koopjesjager meer te vinden is. Afscheid van de harmonieuze mensheid heb ik namelijk al heel lang geleden kunnen nemen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief