V&D 2.

V

Er wappert sinds dit weekend weer een vlag op het voormalige V&D-pand in Arnhem. Net als voorheen zwart met witte letters, alleen valt er nu Topshelf te lezen. Twee weken na de definitieve sluiting van de 128 jaar oude V&D opende het nieuwe warenhuis namelijk al de deuren. Nog niet in de volle glorie, er moeten nog twee verdiepingen aangepast worden, maar de klanten kunnen er tenminste al terecht. En als kers op de taart is ook het restaurant van La Place weer geopend, een primeur voor Nederland.

Maar wie een geheel nieuwe warenhuis-ervaring verwacht, die komt nogal bedrogen uit. Sterker nog: het lijkt eigenlijk net alsof er niets veranderd is. Uiteraard zijn alle verwijzingen naar V&D vakkundig of iets minder vakkundig weggewerkt, maar over het algemeen is het bizar vertrouwd. Kleding, kaarten, sportartikelen en gadgets zijn de eerste producten die ik tegenkom tijdens mijn verkenningsexpeditie vanmiddag. Luxer van uitvoering dan we van V&D gewend zijn en op een ander plekje misschien, maar de look and feel van het vergane warenhuis is nog overal. En die is helaas nog steeds treurig en verlept. Dat komt misschien vooral omdat alle bestaande bordjes gehandhaafd zijn, van de kassa’s tot de paskamers, alles is er nog… Serieus alsof de V&D nooit ten onder is gegaan.

Behalve de prijzen dan, die zijn wel anders. Luxere spullen die vragen ook om hogere prijzen. Het is alleen nu nog een beetje gek om het klootjesvolk te zien rondhangen in een soort skelet van de V&D, wat nu de Topshelf is en waar ze waarschijnlijk nooit iets zullen kopen, omdat het te duur voor ze is. En dan heb ik het nog niet eens over de La Place gehad, daar is een fris hoekje overheen gehaald om de boel een beetje stofvrij te maken en alsof de tijd heeft stilgestaan is de restaurantketen weer back in business. Volgens mij staat er zelfs niet één nieuw gerecht op het menu.

Wellicht komt het omdat het allemaal zo supersnel moest, of misschien ben ik gewoon een oude zeur aan het worden, maar ik voelde het gewoon niet. In plaats van een V&D 3.0 vind ik onze Topshelf eerder een V&D 2. Waar wederom veel volk is, maar niemand met een Topshelf-tasje naar buiten gaat. De nieuwe shopbeleving is vooralsnog ver te zoeken. Die moet er wél echt komen, anders halen ze de 128 dagen nog niet eens. Maar ik geef Topshelf zonder aarzelen een kans, want alle begin is moeilijk en je moet het maar durven en doen, zo is het natuurlijk ook.

topshelf_arnhem_gallery

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief