Van Alle Markten Thuis.

V

Momenteel ziet niets er naar uit dat ons kabinet binnen afzienbare tijd gaat vallen, dus kunnen we over een klein jaartje met z’n allen naar de stembus. En terwijl de PVV nog schrikbarend hoog staat, terwijl de PvdA z’n bestaansrecht bijna verloren is, lijkt het lichtje bij Mark Rutte zo langzamerhand al uit te gaan. Zijn premierspet gaat steeds vaker af en krijgen we dus op regelmatige basis de echte Mark te zien. Niet dat hij eerder niet zichzelf was hoor, want voor de leider van een behoorlijk zeurderige natie vond ik hem altijd al daadkrachtig, maar een premier die in een witte blouse met een zilverroze strikje en dito bretels helemaal los gaat tijdens Toppers in Concert, dat was een primeur voor mij. En tsja, de zijn de nodige azijnpissers natuurlijk nooit ver te zoeken, die vinden dat het allemaal niet kan. Want terwijl zij om vijf uur massaal hun computer uitzetten, moet Rutte vierentwintig uur tot onze beschikking staan, dat vind ik gek.

Ik vind het juist fijn om de beste man met een biertje in zijn hand uit zijn plaat te zien gaat bij een concert, of dat hij met zijn grijze hoodie een rondje loopt over het strand. Mark Rutte verdient namelijk ook wel ‘s een momentje rust en daarnaast denk ik dat het best goed gaat met Nederland als hij gewoon de tijd neemt voor dat soort zaken. De pleuris is dan vast nog een endje van ons vandaan. Maar ook in zijn speeches is hij steeds minder vaak een robot, maar een mens van vlees en bloed, met een sterke mening. Verhelderend.

Zo is zijn laatste wapenfeit de hele discussie over Sylvana Simons en dat mensen haar vergelijken met Zwarte Piet. De ex-presentatrice en tevens nieuwbakken politica krijgt zoveel bedreigingen naar haar hoofd geslingerd dat ze extra beveiliging heeft moeten regelen. Mark Rutte besprak de incidenten tijdens het wekelijkse gesprek met de pers. Het feit dat de minister-president zich uitspreekt over dit soort maatschappelijke zaken vind ik al bijzonder, maar dat hij iedereen die meewerkt aan de discriminaties ‘doorgeslagen tokkies’ noemt, tsja dat vind ik meesterlijk. Niet alleen omdat het eerlijk is, hij zegt daarmee wat veel mensen denken. De samenleving is niet stuk, een groot deel van de samenleving is stuk. Omdat stevig fokkende asocialen de wereld voor andere mensen een stuk minder prettig maken met hun gedrag, hun geschreeuw en hun aanwezigheid. Dus laten wij als het overige deel van de samenleving achter onze premier gaan staan en iets minder zeiken. We hebben het echt wel heel goed hier. En mede dankzij Mark, dus wat mij betreft plakt ie er na zijn overwinning in 2017 heus nog een derde termijn als premier aan vast.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief