Unoxzomer.

U

Op zondagmiddag is het vaste prik in ons huishouden: de boodschappen voor de hele week worden dan binnengeharkt. En terwijl ik ultiem kan genieten van het urenlange rondhangen in de supermarkt, er valt namelijk zo veel te bekijken, gaat het maken van het lijstje me toch altijd minder gemakkelijk af. En deze dagen nog lastiger dan anders: we hebben namelijk officieel te maken met een Unoxzomer. Met grauw, grijs weer en temperaturen die met moeite de twintig graden aantikken zijn het namelijk avonden voor stamppot, rookworst en erwtensoep. Maar ja, die zijn op een gemiddelde zondagmiddag inmiddels niet meer te krijgen, zomerfruit is er overigens wél in overvloed.

Een beetje verdrietig begin ik van dat miezerige weer nu wel echt te worden overigens. Want meestal heb je ergens halverwege september zo’n dag waar het voor het eerst wat kouder is en de zon vroeg ondergaat, dan weet je dat de herfst zo’n beetje op het punt van beginnen staat. Dat heb ik nu serieus elke avond. Of ochtend als mijn tepels door m’n t-shirt heen van m’n borst vriezen. Het is dat ik uit principe de verwarming thuis niet aandoe in juli, maar de behoefte is zeer sterk.

Gelukkig heeft elk nadeel ook in dit geval weer echt zo zijn voordelen. Want je bespaart je de ziekte aan drankjes op het terras. Gewoon met een pak koffie en een zak thee op de bank en goedkoop genieten maar. En die zomercollectie van vorig jaar kan makkelijk in de reprise, daar kom je met een zeldzame zonnige zaterdag heus wel mee weg. Dat geld ben je waarschijnlijk wel kwijt aan het herstellen van je auto na de zoveelste Code Oranje. Maar ja, je hebt tenminste wel het gevoel dat je leeft. Ook wat waard. Ik ga de piepers schillen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief