Uitgedoucht.

U

Tradities. Heerlijk vind ik die. Vasthouden aan het bekende en dingen pas veranderen als het echt niet anders kan. Maar heel soms moeten tradities verbroken worden, omdat ze eigenlijk te stom voor woorden zijn. Zoals de bierdouche tijdens de uitreiking van de Popprijs tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. Een onbedoelde traditie sinds 1995 toen Ray en Anita als danceact 2 Unlimited de prestigieuze pri‎js in ontvangst namen en het publiek daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee was, met dus die bierdouche als gevolg. In de twintig jaar daarna waren onder andere Marco Borsato, Caro Emerald, Armin van Buuren, Racoon en Anouk de Sjaak.  Voor het publiek natuurlijk hartstikke leuk, want andere mensen knettervies maken is altijd om te gieren, zo lang je er zelf maar zonder kleerscheuren vanaf komt.

Maar afgelopen editie kwam er voor het eerst kritiek op de inmiddels fameuze douche van pils. Giel Beelen noemde het onbeschoft en opperde het idee dat ‘t publiek er maar eens mee moest stoppen. Maar ja, die gezelligerds wisten natuurlijk van geen wijken dus kreeg eerst Giel al ‘t nodige bier te verduren, maar voor Ilse DeLange ‎was het helemaal jackpot: als een verzopen kat verliet de kersverse winnares het podium. Weg make-up, weg beeldig haar en zeg maar dag tegen je hippe couture.

En nu heeft de organisatie besloten er dan eindelijk mee te stoppen. Een einde van een tijdperk dus, maar wel het juiste moment. Niemand is zo gek op bier gooien naar een podium als ik, I love it, maar anno 2016 is dat gewoon wel echt passé. Een artiest staat daar in zijn allerbeste goed, met onwijs dure apparatuur één van de hoogst haalbare muziekprijzen van Nederland binnen te slepen. Dan heb je volgens de jury gewoon de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse muziek geleverd. Wauw. Die artiest moeten we dan toch gewoon op handen dragen? Ze moeten ons allergrootste respect krijgen en dat betuig je nu eenmaal niet met een kledderig biertje in iemands gezicht. Hulde!

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief