Uitgedokterd.

U

Als je een foto zoekt voor je medische werkstuk, artikel of foldertje is de kans groot dat je bij een George Clooney-achtige arts terechtkomt. Witte tanden, zonnebankbruine huid, maar ook standaard met jas open en horloge om. Geheel niet zoals de realiteit is en dus slaat het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde alarm. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij 89 procent van de zoekopdrachten naar stockfoto’s van artsen, het plaatje niet klopt. Behalve genoemde voorbeelden zijn lange mouwen en sieraden bijvoorbeeld ook taboe in het ziekenhuis. Het tijdschrift zegt dus dat de media ook hun verantwoordelijkheden moeten nemen door de afbeeldingen aan de laatste richtlijnen te laten voldoen. Juist ja. Ik wist niet dat de komkommertijd zo vroeg begon dit jaar.

Want of het nou de klassieke doktersromannetjes ‎zijn, de heerlijke foute artsen uit ER en Grey’s Anatomy of de populaire reality-medici, het gaat om het plaatje. Zo’n beetje elk beroep komt in een fictieve wereld niet eens in de buurt van de werkelijkheid. De glazenwasser ziet er never zo uit als die van Coca Cola Light en de pizzabezorger is altijd dat puistige jongetje of meisje, het gaat nooit zo zijn dat er een hunk aan de deur verschijnt, alleen op tv. En dat is weer een andere discussie, dan zou namelijk driekwart van de gemiddelde cast van een tv-serie vervangen moeten worden omdat ze te knap zijn in vergelijking met de realititeit. Dus als een tv-dokter hele afleveringen met zijn jas open loopt of met zijn glimmende horloge om opereert is er denk ik niemand die zich dan ook maar een seconde druk maakt over het waarheidsgetrouwe plaatje. De kijker wil het liefst dat de hele doktersjas verdwijnt, de onderliggende laag kleren ook en dat de arts zich 40 minuten lang laat afsoppen door een verpleegstertje in de douche van de uitslaapkamer.

De realiteit van het echte leven is al zwaar genoeg. En het onderwerp van zie‎kenhuizen is voor veel mensen al niet echt een pretje. Laten we het publiek de dokter dan tenminste in de media voorspiegelen als een knappe man van middelbare leeftijd. Dat het in werkelijkheid een muf ruikende grijze muis met lange neusharen en een dichte doktersjas met korte mouwen is, maakt als er echt nood aan de man is namelijk toch helemaal niks meer uit.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief