The X-Fight.

T

Het is één van de meest levendige discussies momenteel: gelijke betaling voor mannen en vrouwen die hetzelfde werk verrichten. Je zou inmiddels kunnen denken dat de gesprekken hierover wel een keertje hun vruchten afwerpen, maar niet dus. Want vrouwen in hoge functies zijn nog steeds schaars en áls ze er dan zijn, krijgen ze ook nog eens minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Suf natuurlijk.

Ook in Hollywood is dit onderwerp weer een heet hangijzer nadat actrice Jennifer Lawrence ontdekte dat ze voor de film American Hustle schrikbarend minder verdiende dan onder andere Bradley Cooper en Christian Bale, de acteurs die het geluk hebben gehad met een piemel geboren te zijn. Een uitzondering wellicht, nou niet dus.

Want Gillian Anderson komt vlak voor de start van een nieuw seizoen The X-Files met de onthulling dat ze heeft moeten vechten voor een gelijkwaardig salaris als dat van haar collega David Duchovny. Dat moest de actrice in de jaren negentig ook al, maar daar heeft ze voor zichzelf in die tijd na jarenlang onderhandelen een goede deal uitgesleept. Toen ze vorig jaar dus werd benaderd voor de nieuwe serie afleveringen van The X-Files dacht ze dat alles wel in kannen en kruiken zou zijn, maar niet dus. De helft van het salaris van David Duchovny was de aanbieding. Ruim vijftien jaar later moest ze dus opnieuw de strijd aan om evenveel te verdienen als haar mannelijke co-ster, die precies hetzelfde werk uitvoert. Bizar echt. Uiteindelijk is het in dit geval opgelost, maar wel pas na een bittere en harde strijd. Om geld.

Een openbaring vind ik het. Ik had werkelijk geen idee dat dit soort verschillen er nog waren en al helemaal niet dat de salarissen zó bizar veel uit elkaar zouden liggen. En waarom? Omdat je een meisje in plaats van een jongetje bent. Werk aan de winkel dus, want dit soort situaties zijn te gênant voor woorden, you go girls!

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief