The X Backtor.

T

In Engeland is het bijna nog belangrijker dan de start van de voetbalcompetitie: de eerste aflevering van een nieuwe reeks The X Factor, bij de Britten nog steeds de oertalentenjacht. En gaat het natuurlijk niet over de toekomstige zangvogeltjes, want die kandidaten kennen we nu wel. Het grootste spektakel is wie er dit jaar achter de felbegeerde jurydesk plaatsneemt. En omdat de kijkcijfers vorig jaar nogal dramatische vormen aan begon te nemen,  wilde frontman Simon Cowell het afgelopen jaar totaal anders doen. Een gloednieuwe jury met onder andere Cheryl Cole en Rita Ora erin en om het feest compleet te maken werd ook de presentator vervangen,  al stapte hij vrijwillig op.

De likjes verf zijn blijkbaar toch niet helemaal goed bevallen, want de lineup voor het dertiende seizoen is officieel bekend en bestaat alleen maar uit oudgedienden. Naast Simon, keert grijze duif Louis Walsh na één seizoen terug, maar maken Sharon Osbourne en Nicole Sherzinger ook hun rentree bij The X Factor, allebei waren ze al eerder meedere seizoenen te zien in de jury. Simon, Sharon en Louis zijn zelfs de drie leden van het eerste uur. De presentator van de eerste 11 seizoenen, Dermot O’Leary, die vorig jaar groots afscheid nam, komt voor een flinke bak geld ook gewoon weer opdraven en daarmee is zo’n beetje alles weer bij het oude.

Ook vertrouwd zijn de kleine audities in de hotelkamers. In Nederland zagen we dat afgelopen jaar al met groot succes terugkeren in Idols, de Britten pakken het bij The X Factor komend najaar ook allemaal wat kleinschaliger aan. Een goede zet denk ik, zeker in een land waar The X Factor nog gewoon groter dan groot is. Ik heb de Britse versie een paar jaar overgeslagen, maar ik ben een sucker voor comebacks en oude bekenden, dus dit jaar tune ik maar weer eens in. De eerste opnamedag gaat voor Sharon Osbourne trouwens nog behoorlijk spannend worden, de afgelopen jaren sprak ze nog vol schande over talentenjachten op televisie. Maar ja, een flinke cheque heelt uiteindelijk alle wonden.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief