The Show Must Go On.

T
De onverwoestbare band tussen moeder Debbie Reynolds en dochter Carrie Fisher werd in de dagen na kerst tóch verbroken. Eerst stierf Carrie na een aantal dagen coma die de actrice opliep na een hartstilstand in een vliegtuig, een dag later liet moeder Debbie het leven, waarschijnlijk door extreem verdriet. Dat laatste lijkt me inmiddels meer dan logisch na het bekijken van Bright Lights, een documentaire van HBO, die eigenlijk pas in maart te zien moest zijn, maar door het overlijden van de twee actrices afgelopen weekend vervroegd in première ging.

Wat je te zien krijgt in de anderhalf uur durende documentaire is pijnlijk, doch beeldschoon tegelijk. De door Star Wars onsterfelijk gemaakte Carrie Fisher is in werkelijk iedere scène te bewonderen met een glas danwel blikje cola in haar hand, meestal vergezeld door een smeulende sigaret. Moederlief Debbie Reynolds is een oud besje. Een schim van haar vroegere zijn, die nauwelijks meer op haar benen kan staan, maar tóch tot het bittere eind wil blijven optreden. In één scène is de vierentachtigjarige actrice te zien met blauwe plekken in haar gezicht, opgelopen na een val. Hartverscheurende beelden, maar ze brengt het toch met klasse.

“I’m going to stay on stage until I drop dead”, is één van de eerste woorden die Debbie Reynolds uitspreekt in de docu. Bizar om terug te zien wetende hoe het afgelopen is, maar vooral omdat de overjarige actrice aan het einde van documentaire daadwerkelijk halfdood op het podium staat om een award in ontvangst te nemen. Vergezeld door haar dochter Carrie slaat Debbie zich er kranig doorheen.

Eigenlijk is Bright Lights vooral een liefdesverhaal over twee vrouwen die behoorlijk ongelukkig zijn geweest in hun relaties met mannen, maar een extreem diepgewortelde band met elkaar opgebouwd hebben. Tussen de oude beelden en grappige soundbites door krijg je een kraakhelder beeld van hoe anders het leven er achter de glitter en de glamour van Hollywood-royalty aan toe gaat.

“Ik was al verliefd op Carrie Fisher en Debbie Reynolds heeft meer dan eens mijn hart gestolen, maar dankzij deze docu blijven ze daar ook voor eeuwig.”

Wat een extreem gemis moet het gemis van deze vrouwen voor de familie, maar ook voor de fans zijn. Maar hoe heerlijk is het dat Bright Lights op de valreep van de tragische sterfdata van de twee dames gemaakt is. Een document dat je niet vaak tegenkomt, eigenlijk nooit. Alsof je massaal bent uitgenodigd op de begrafenis van de wereldsterren. Ik was al verliefd op Carrie Fisher en Debbie Reynolds heeft meer dan eens mijn hart gestolen, maar dankzij deze docu blijven ze daar ook voor eeuwig.

[yellow_box] Bright Lights is in Nederland exclusief te bekijken via Ziggo Movies & Series XL!

[/yellow_box]

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief