The Gay Team.

T

Grappig feitje over de Amerikaanse muziekindustrie: elke zoveel jaar is er ineens een ware invasie als het om succesvolle Britse acts aan de andere kant van de oceaan gaat. In de jaren zestig is dat begonnen met The Beatles en The Rolling Stones, de jaren negentig waren het Oasis en The Spice Girls en meer recentelijk, al is dat ook alweer tien jaar geleden, maakten Amy Winehouse en Lily Allen de dienst uit in de Amerikaanse hitlijsten. En anno nu is er een nieuwe generatie opgestaan, met onder andere Sam Smith, Troye Sivan en Olly Alexander van Years & Years. En wat daar dan weer bijzonder en leuk aan is, ze zijn allemaal homoseksueel, iets waar ze in Amerika toch nog steeds mee worstelen.

Sam Smith heeft zich dankzij de Oscar voor zijn in mijn ogen afgrijselijke Bond-nummer inmiddels wel op de kaart gezet in Amerika, maar ook de groep Years & Years krijgt inmiddels steeds meer voet aan de grond. Niet alleen meer bij de muziekhipsters, ze krijgen onwijs veel all-round fans. En dat is fijn voor de onzekere closet gays in Amerika, die hebben het al niet al te makkelijk, maar het is dan dus extra prettig om niet alleen cultfiguren als Lance Bass en Adam Lambert als voorbeelden te hebben, maar zich met Years & Years-frontman Olly Alexander ook daadwerkelijk kunnen spiegelen aan een celeb.

De overige twee leden van Years & Years zijn overigens overtuigd hetero, maar hebben er geen moeite mee dat ze een rolmodel vormen voor de gay community. Het is ergens ook wel verfrissend om tussen de stoere mannenbands als Metallica en The Red Hot Chili Peppers iets anders te doen. Plus het geeft de band de unieke kans om de problematiek waar homo’s wereldwijd tegen aan lopen in andere settings bespreek maar te maken, op festivals of tijdens award shows bijvoorbeeld. Ik loop absoluut niet voorop bij de Roze Brigade, maar dit vind ik dus wel een behoorlijk goede ontwikkeling. Ga die jongens maar eens volgen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief