The Break-In.

T

In één van de allereerste afleveringen van The Golden Girls in de jaren tachtig werd er ingebroken. Het hele huis van de bejaarde vrouwen was overhoop gehaald en hun hele wereld stond op z’n kop. Als kind vond ik alleen al het idee dat er vreemde mensen door je huis snuffelden afschuwelijk. Mijn verrassing was dan ook best groot toen er deze week ineens super laat op de avond een agent voor de deur stond in zijn strakke blauw met felgele outfit. Of wij iets gezien hadden van de inbraak bij onze buurman.

Schokkend vond ik dat. Ten eerste omdat ik dacht dat de beste man altijd thuis was. Nou niet dus, tussen zeven uur in de ochtend en tien uur ‘s avonds was hij weg en zijn er dus mensen zijn tuin ingeslopen en hebben een raam geforceerd. Ten tweede omdat het zo willekeurig lijkt. Afgaande op de blik die ik af en toe in zijn donkere woonkamer werp valt er niet zo heel veel te halen bij onze wat oudere buurman. Waarom die inbrekers dan juist voor dát huis kiezen in plaats van het onze, waar de iPads en de laptops voor het oprapen liggen, is me een raadsel. Het lijkt wel willekeurig. En dat vind ik eng.

Ik heb het de afgelopen nacht dan ook best moeilijk gehad. Bij elk geluid zat ik rechtop in bed. Of het nou één van de katten was die op de Kliko sprong of een takje wat nogal fanatiek tegen het huis werd geblazen door de wind, ik werd er helemaal para van. Ben rond een uur of drie met een zaklampje door het huis gaan spoken. Dus. Kan je nagaan als het daadwerkelijk in ons eigen huis was gebeurd, ik zou dan in staat zijn om direct te verhuizen. En om met als Rose, uit de bewuste aflevering van The Golden Girls, met pepperspray en een pistool rond gaan banjeren en mezelf daarmee hondsdol maken. Inmiddels is de eerste angst alweer wat gezakt en zie ik eigenlijk alleen maar voordelen voor de misdaad bij de buren: onze autosleutels hangen níet meer naast de achterdeur en de laptops, iPad en andere apparaten verdwijnen voortaan keurig achter slot en grendel. Dus beste dieven, rij maar gewoon stilletjes ons huisje voorbij. Het ziet er hier dankzij zoonlief toch al vaak genoeg uit alsof er een inbraak is geweest, dus dat lijkt me geen probleem.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief