Swan Song.

S

Terwijl in Nederland na bijna tien jaar afwezigheid het vijfde seizoen van Idols in de startblokken staat, maken de Amerikanen zich op voor de allerlaatste reeks van het ooit zo grote American Idol. ‎Na vijftien edities stopt de langstlopende talentenjacht ter wereld daar nu ook eindelijk. Op een meer dan respectabele leeftijd dus, maar toch is het weer het einde van een tijdperk.

Ook al zal de talentenjacht, net als bij ons, in verschillende vormen altijd blijven bestaan, zoals American Idol is er geen eentje. Hoe prachtig en flitsend The Voice namelijk ook mag zijn, Idol is altijd trouw aan zijn eigen format gebleven en daardoor knettersterk. Massa-audities in grote plaatsen, bootcamps en de bekende liveshows. Onder druk van de concurrentie is er wellicht soms wat doorgeslagen of misgeslagen in de keuze van juryleden (lees: Mariah Carey,  Ellen DeGeneres en Nicki Minaj), maar de show heeft de tand des tijds prima weten te doorstaan. En ook al liggen de hoogtijdagen van ruim dertig miljoen kijkers al heel lang achter American Idol, de Amerikaanse zender FOX had het afscheid van de oertalentenjacht makkelijk nog een jaartje of vijf voor zich uit kunnen schuiven. ‎Dat ze nu toch een einde aan aan de reeks maken getuigt van ballen. En van een gezonde toekomstvisie.

Want het is de juiste beslissing geweest om te stoppen met American Idol. De koek is op, de concurrentie is moordend, dan is het beter om goed af te sluiten met een groots Farewell Season vol comebacks en Special Guests (zoals Kanye West) om daarna je geld te investeren in iets nieuws. Een ander genre, maar met Idol altijd in het achterhoofd. Want de show gaat hoe dan ook de geschiedenisboeken in als het origineel, dus na een aantal jaar op de plank gaan we van deze tv-klassieker in de toekomst heus nog wel een keertje iets horen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief