Superkneuzen.

S

Zo’n beetje elke zoekopdracht op De Graafschap levert momenteel ellende op. Na het intoetsen op Google kom ik respectievelijk de woorden rellen, degradatie, rechtszaak en supportersgeweld tegen. Een opvallende ontwikkeling, want ik blaas op elk feestje behoorlijk hoog van de toren dat wij als Achterhoekers zo gewoontjes zijn gebleven. Dat ik overdag geniet van de hectiek van de grote stad, maar dat ik pas echt tot rust kom als ik de groene weilanden van de provincie weer in het vizier heb. De meeste punten van mijn gebruikelijke betoog kloppen nog steeds hoor, maar titel Superboeren moet wellicht maar eventjes in de ijskast. Net als ‘de trots van de Achterhoek’ trouwens. Het afvoerputje van de Achterhoek is momenteel een betere benaming, of simpelweg de Superkneuzen van het seizoen.

De problemen begonnen met de gênante wedstrijduitslagen tegen Go Ahead Eagles afgelopen week. Het eerste verlies en het tweede gelijkspel kwamen dan wellicht als een mokerslag aan, maar ja, daar ga je als een man met ballen gewoon classy mee om. Accepteren en doorgaan met je leven denk ik dan, maar in plaats daarvan werd er geknokt op het veld van De Vijverberg, waardoor een aantal spelers van Go Ahead Eagles hun overwinning in de ziekenboek moesten vieren. Degradatie naar de Jupiler League is dan nog een te lichte straf, gewoon boycotten die hele handel.

Je zou dan ook denken dat De Graafschap zijn wonden likt en zich met het schaamrood op de kaken de komende tijd eventjes koest gaat houden. Nou nee, want omdat FC Twente zeer waarschijnlijk níet in de Eredivisie speelt komend seizoen, is De Graafschap als verliezend finalist in de play-offs de eerste gegadigde om dat plekje op te vullen. Maar ja, die beslissing van de KNVB moet nog voor het gerecht en tot die tijd hangt het lot van de zogenaamde Superboeren dus nog van onzekerheid aan elkaar. Dan zou je dus kunnen denken dat je als De Graafschap blij bent met zo’n unieke en eigenlijk onverdiende kans, maar ook dát is niet het geval. Want om zo snel mogelijk te weten waar ze aan toe zijn wil de Doetinchemse voetbalclub nu óók naar de rechter stappen om de meer dan terecht gekregen degradatie ongedaan te maken. De omgekeerde wereld als je het mij vraagt, op de blote knietjes bidden voor een goede afloop is naar mijn idee een beter scenario. En bosjes bloemen geen plukken om de gênante taferelen van afgelopen weekend enigszins goed te maken. Ik draag mijn hometown Doetinchem altijd een behoorlijk warm hart toe en ben serieus méér dan trots op de prestaties van De Graafschap. Maar voorlopig eventjes niet.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief