Skippy.

S

De kangoeroe. Behalve uit de verhalen van Winnie the Pooh en uiteraard de tv-serie van Skippy heb ik er niet zo heel veel mee. Of nou ja, ben ik er niet op dagelijkse basis mee bezig zeg maar. Logisch zou je misschien denken, maar zo logisch is dat dus niet. Het consumeren en verhandelen van kangoeroevlees heeft de afgelopen jaren namelijk een onwijze vlucht genomen, vooral in Nederland.

Want waar het vlees van de pluizige springers eerder alleen nog gebruikt werd voor katten- en hondenvoer, het is nu een volwaardig consu‎mptieproduct voor de mens geworden. Ongeveer een vijfde van het geproduceerde vlees is voor de Nederlandse markt. In Australië zelf staat kangoeroe namelijk nauwelijks op de menukaart, het is toch hun nationale trots, beetje gek om die dan op te eten natuurlijk.

Tot nu toe vrij weinig aan de hand. Voor de gemiddelde vleeseter natuurlijk, ik begrijp dat een vegetariër nu al is gaan flippen van voorgaande tekst. Wees dan gewaarschuwd voor wat nu volgt. Want kangoeroes komen dankzij de mens niet op een heel prettige manier ‎aan hun einde, ze worden namelijk bruut doodgeknuppeld. De jonkies dan, als die al niet door roofdieren uit elkaar zijn getrokken omdat ze daar kansloos tegen zijn zonder hun ouders. Die door hun kop zijn geschoten voor ons stukje vlees op het bord. Als ze geluk hebben trouwens, want als ze ergens anders worden geraakt laten jagers ze zwaar gewond liggen, dan zijn ze niet meer te verhandelen. Omdat de eisen aan de hygiëne ook nogal te wensen overlaat is het verhandelen van kangoeroevlees in steeds meer landen verboden. Amerika houdt ‘t vlees sinds dit jaar tegen en ook in Rusland blijven de grenzen dicht. Crazy business.

Ik ga hier niet de moraalridder uithangen, ik houd van mijn stukje vlees, maar van onze kippen, varkens en koeien weten we wel hoe ‘t ongeveer op je bordje terecht komt. In Australië gaat het er een stukje heftiger aan toe, dus als dat een klein beetje een halt toe kunnen roepen ben ik compleet voor. En zeg nou zelf, een biefstukje is toch een stuk beter te doen?

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief