Rund.

R

Eigenlijk heb ik het nooit begrepen. Vroeger toen mijn broertje spaarde voor vuurwerk en dan z’n hele spaarpot leegmaakte voor die suffe rotjes. En dan drie dagen lang ging knallen en dan was het alweer voorbij. Ik vond het maar stom en vooral zielig voor alle katten, die bij elke knal verder onder de bank kropen.

Bizar dat er anno 2015 nog steeds voor miljoenen de lucht in geschoten wordt tijdens Oud en Nieuw. Een bedrag dat steeds meer afneemt, maar vind het nog steeds schrikbarend veel. ‎Er zijn mensen die een maandsalaris besteden aan vuurwerk. Iedereen zijn hobby, maar ik kan er gewoon niet bij. Om nog maar te zwijgen over ongelukken. Veel mensen zijn nuchter al niet de meest handige met vuurwerk, maar onder invloed van drank is het einde op een gegeven moment helemaal zoek. Ogen, vingers, wereldwijd halen die door de vele ongevallen het nieuwe jaar niet.

Een vuurwerkverbod is de enige optie, zo simpel is het. Ik snap wel dat de steun onder de bevolking daar steeds meer voor groeit. Gemeentes steken op één centrale plek prachtig vuurwerk af en wij kijken daar met z’n allen als klootjesvolk naar. Heerlijk. Ideaal. Dan kunnen we meteen lekker op tijd naar bed, zonder dat sociale gedoe met de buurt.

Want hoeveel suffe campagnes of laffe vuurwerkbrillen we er ook tegen aan gooien, mensen blijven natuurlijk gewoon dom. ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt.’ Twintig jaar na dato nog steeds de allersterkste campagne. Hadden ze nooit afscheid van moeten nemen:

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief