Rooksignaal.

R

Vanaf volgende maand moeten ‘enge plaatjes’ ervoor gaan zorgen dat rokers hun pakjes sigaretten massaal links laten liggen en stoppen met roken. Dit magische plan is door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd. Dus pas op als je binnenkort bij de infobalie van de Albert Heijn staat, de zwartgeblakerde longen en gezwellen stralen je tegemoet. Met angst probeert de overheid het roken terug te dringen, vind ik een gekke manier.

Want we weten met z’n allen tegenwoordig heus wel dat roken niet goed voor je is. Toegegeven, wellicht is het niet voor iedereen duidelijk dat bij elke sigaret een aantal stukjes teer aan je longen blijft plakken. Dat ziet er vast niet heel fijn uit aan de binnenkant, maar om dat dan op een pakje sigaretten te plaatsen? Want dan kan de Gall & Gall wel vast beginnen met het voorzien van hun flessen drank met afbeeldingen van gezwollen levers erop en zie ik de plaatjes van‎ vernauwde bloedvaten al verschijnen op de doosjes van je Big Mac. Want laten we eerlijk zijn, eten is het nieuwe roken. Voedsel maakt inmiddels meer kapot dan de sigaret.

Ik denk dat de tijd van het agressief aansporen tot stoppen met roken wel voorbij is. Het is bijna overal verboden, op de meeste kantoren zijn er zielige bushokjes geplaatst waar gerookt kan worden, het is een slechte gewoonte: point taken. Laten we in plaats van het straatbeeld vervuilen met griezelige plaatjes de dialoog nog meer openen. Waarom rook je, wat doet het met je en wat kunnen we er aan doen om het te laten stoppen? Help mensen in plaats van dat je ze bang maakt. Dit soort kortzichtigheid maakt me zo boos, zou er bijna een sigaret van opsteken om weer een beetje te ontspannen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief