Revival of the Fittest.

R

De mensen die altijd gezegd hebben dat je jeugd never nooit meer terugkomt, die hebben ongelijk gekregen. Maar ze rekenden waarschijnlijk ook niet op de gigantische rebootregen die het afgelopen jaar via de Amerikaanse televisie én Netflix over ons uitgestort is. Want na maanden onzekerheid is het voor de fans eindelijk officieel: Gilmore Girls komt terug met een viertal nieuwe afleveringen, bij Netflix. En daar blijft het zeker niet bij, want het langverwachte Fuller House staat voor volgende maand op de rol en ook remakes van onder andere 24, Prison Break en The Powerpuff Girls staan in de steigers. Om de recente wederopstanding van The X-Files niet te vergeten. En Heroes. En Girl Meets World. En Dallas. Al is die laatstgenoemde inmiddels ook alweer begraven.

Creatieve armoede, zo zou je het kunnen bekijken. Of juist een geniale ingeving van een handjevol tv-bobo’s die de afgelopen jaren hebben toegekeken hoe Hollywood meest iconische filmhelden op het witte doek weer tot leven wekte en daar miljarden mee binnen wist te harken. Want hoe bizar en futuristisch je product ook is, het kan niet winnen van de oppermachtige nostalgie. In een tijd van aanslagen, economische terugval en een verschralende maatschappij is er niets zo fijn dan massaal terugdenken aan die goede oude tijd. Dat die tijd stiekem helemaal niet zo prettig was, dat zijn we echt allang weer vergeten. Ik vind het juist alleen maar slim om die oude formats weer van stal te halen, mits ze met respect behandeld worden. En vergeet niet: behaalde successen in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, dus als het kunstje niet meer werkt, stoppen ermee en door. Dat doet heus geen inbreuk aan het origineel, mensen vreten het. Dus maken die hap.

Voor Nederland kan ik ook makkelijk een wensenlijstje der revivals maken. Hoe zou het bijvoorbeeld met dat krakkemikkige Medisch Centrum West zijn? Heeft rechercheur Vledder via een one night stand hier of daar niet een bastaardkind rondlopen? Die kan dan samen met het fictieve kind van De Cock zo weer tien seizoenen lang moorden gaan oplossen in Baantjer 2.0.  En Simone Kleinsma heb ik ook al weer veel te lang niet in een hilarische rol op televisie gezien, dus misschien moeten ze het bordkartonnen decor van Kees & Co. weer eventjes opzetten en dan gaan we in dertien afleveringen massaal bekijken hoe Kees zich als oma staande weet te houden en of haar buurvrouw Sonja nu eindelijk het ware geluk in de liefde eens heeft weten te vinden. Zomaar drie ideetjes. Op een presenteerblaadje. Heel graag gedaan. Oude tijden, here we come!

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief