Polyamoureus.

P

Het was niet een al te beste dag voor de Amerikaanse Cody en zijn Sister Wives vandaag. De hoogste rechtbank heeft namelijk besloten dat het hebben van meerdere huwelijken verboden blijft, waardoor hij niet langer met zijn echtgenotes getrouwd mag zijn. Hij voelde al nattigheid, dus is een paar jaar geleden al met de vrouwen en hun zeventien (!!) kinderen in een andere staat gaan wonen. Maar ook daar zitten ze hem op de hielen, het hebben van meer dan één legale partner is iets van vroeger, daar doen we tegenwoordig niet aan. Dat zegt de wet althans.

Maar de werkelijkheid zegt iets anders, aangezien we in een generatie opgroeien waarbij steeds meer mensen zich polyamoureus noemen: het er op nahouden van meerdere partners en vooral niet één iemand om je leven mee te delen. Sommige mensen vinden dat ze daarmee teruggaan naar het oergevoel van de mens, voordat de westerse huwelijken in opkomst kwamen, anderen zeggen dat het alleen maar een slap excuus om vreemd te gaan is. Er zijn (nog) geen keiharde cijfers te vinden over de afname van traditionele relaties en de opkomst van vrijere verbintenissen, maar de opkomst van snelle datingapps als Tinder en Grindr laten wel zien dat de moraal onwijs verschuift. Meer lossere contacten, minder vastigheid en geen gedoe. Dat hoop je dan, want gedoe, dat hou je naar mijn idee toch altijd. Tenzij je single blijft uiteraard.

Want mensen worden jaloers. Of je nou in een vaste relatie of een huwelijk zit of dat je meer van van de ene na de andere scharrel, ik denk dat er altijd een moment komt dat het niet meer genoeg is. Of dat je er moeite mee krijgt om je geliefde te delen. Dan krijg je aandacht te weinig of zie je je vriendje of vriendinnetje met een ander op de foto staan, gezeik.  De gedachtegang om verschillende partners te hebben voor verschillende facetten in je leven is niet gek, nobody has it all. Maar uiteindelijk denk ik dat het geven en nemen in een relatie of huwelijk ook wel wat heeft. Samen lachen, samen huilen en samen vechten als het eventjes niet zo lekker loopt. Noem me romantisch of ouderwets, maar een relatie is iets tussen twee mensen. Geen drie. Of zes.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief