Plas op de Plaats.

P

Een gehaast leven waarin we eigenlijk nergens goed de tijd voor nemen. Voor steeds meer mensen de standaard in plaats van een uitzondering. Ik doe al jaren extreem aan die trend mee, onder andere door mijn toiletbezoekjes. Voor de grote boodschap wil ik nog wel wat tijd vrijmaken, maar het plassen doe ik het liefst gelijktijdig met een andere activiteit. Praten, lezen, filosoferen, noem maar op. Voor dat ik mijn piemel dan ook goed en wel heb opgeborgen in mijn boxer loop ik met gulp open en klapperende riem de wc uit. Dat doe ik thuis, maar ook in openbare toiletten betrap ik mezelf er soms op dat ik al knopend en prutsend aan mijn riem richting de wastafels loop. Niet erg denk ik altijd, want de meeste andere mannen op het toilet herkennen het waarschijnlijk, of kijken er niet raar van op. Maar daar komt binnenkort verandering, het eerste genderneutrale toilet is namelijk een feit. Op het gemeentehuis van Utrecht om precies te zijn.

De raad vond het namelijk een goed idee om de gescheiden toiletten zoals we die al sinds mensenheugenis kennen op de schop te nemen? Waarom eigenlijk? Nou, om de halve (!) procent transgenders die ons land telt een signaal te geven dat zij, hoe erg ze ook met hun identiteit aan het worstelen zijn, een plekje te geven. Waarom dat een openbaar toilet moet zijn is voor mij echt de grote vraag. Want natuurlijk ben ik een voorstander van integratie en uiteraard gun ik elke groep een plek in de samenleving, maar gescheiden toiletten voor mannen en vrouwen is nou nét dat ene dingetje waar we voor eeuwig aan vast zouden moeten houden. Want we zijn in basis allebei anders. Als je met een vrouw met een kort rokje aan je make-up staat te checken in het gemeentehuis, dan wil je toch niet dat zo’n vieze behaarde stinkende man je aan staat te gapen vanaf zijn riekende pisbak? Dan wil je oog in oog staan met een andere vrouw, die weet wat je doormaakt en begrijpt welke ongemakken er soms bij het zijn van een dame komen kijken.

Transgenders horen thuis op het toilet van het geslacht naar keuze. Ben je (nog) man, maar voel je je vrouw dan ga je naar de Dames. En omgekeerd. En mocht je het allemaal eventjes niet meer weten dan wissel je het gewoon gezellig af. Iedereen is welkom op welk toilet dan ook, dat lijkt me het juiste signaal om af te geven. Maar dat is toch net ietsje anders dan een genderneutrale wc. Want de volgende stap ligt dan op de loer: transseksuelen met wintertenen, of transseksuelen met flaporen. Tsja. Dan kunnen we de toiletten wel openzetten voor iedereen. Of sterker nog: waarom doen we het niet allemaal in een gat in de grond, net als vroeger, zoals Moeder Natuur het ooit bedoeld heeft. Baas van eigen blaas, daar hoeven echt niet zulke krankzinnige regeltjes aan te pas te komen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief