Out of the Detox.

O

Op de eerste dag van het nieuwe jaar strak staan van de goede voornemens en ze vervolgens binnen een paar uur alweer jammerlijk laten mislukken. Dáár had ik in 2021 helemaal geen zin meer in, dus besloot de zaken eens radicaal anders aan te pakken. Met een algehele detox welteverstaan. Dus niet alleen qua eten de boel eens flink opschonen, maar óók bij zo’n beetje alle andere dingen die m’n leven grandioos uit balans weten te knetteren moest de bezem er eens behoorlijk door.

Eerst die voeding toch nog maar eventjes. Het bewijs dat ik kon afvallen heb ik inmiddels al geleverd, dus daar ging deze Food Detox dan ook niet om. Door een aantal dagen niets te eten, wilde ik tot de ontdekking komen hóe het met mijn energie-opbouw zou gaan. Een sapje hier en een smoothie daar, verder alleen af en toe een kopje koffie of thee. En wat denk je? De eerste twee dagen had ik ‘t behoorlijk pittig, maar daarna ging niet alleen mijn energielevel door het dak, óók mijn concentratie en focus stegen tot ongekende hoogten. Bijkomend geluksmomentje: als je dan eindelijk weer een broodje of wat chocolade mag eten, smaakt het ook meteen als een stukje hemel. Positief afgevinkt. Doe ik vaker. ✅

Een wat heftigere stap kwam in de vorm van de door mij geïnitieerde Family Detox. Klinkt heel intens en dat was het ook wel. Tien dagen alleen in een huisje. Zonder man. Zonder kind. Zonder hond. In ‘t begin óók nog zonder enig contact, later was het wel weer oké om af en toe te bellen of FaceTimen. En waarom wilde ik dat dan? Simpel: hoe vreselijk veel ik ook van ze houd, er is in ‘t dagelijkse bestaan nóóit echt een momentje voor mezelf. Dat heeft iedereen wél af en toe even nodig en ik vind dat we daar veel te weinig oprecht voor kiezen. Zo was dit voor mij de allereerste keer langdurig en ook nog eens volledig bewust weg van huis. En ik kan je melden: smaakt absoluut naar meer. Omdat ik thank god weer eens volledig opgeladen ben, maar ook: mijn gezin is net als die chocolade van hierboven. Na een aantal dagen afwezigheid en intens missen was het weerzien des te beter. En bijkomend voordeel: er is voor de verandering genoeg energie om een goed gesprek vol te kunnen houden. Of het langer dan tien seconden kunnen uithangen van een leuke vader in plaats van metéén in de zeurkous-modus te schieten. Score!  ✅

De vrijgekomen tijd en extra energie heb ik vervolgens gebruikt om -naast languit op de bank weg te dommelen bij de open haard- de agenda van alledag eens door te spitten. Bij elke bezigheid, afspraak of activiteit heb ik een rood kruisje gezet als het me energie kostte en een groen vinkje als ik er juist energie door kréég. Van hardlopen tot vergaderen en van Netflixen tot koken. Waren totáál niet in balans ontdekte ik al snel. De energievreters winnen het week na week van de energiegevers. En dus staat die als volgende op de to-do-list: m’n zogenaamde Energy Detox. Minder tijd besteden aan de dingen of mensen die mijn batterij leegtrekken en méér bezig gaan met positieve en stimulerende zaken is daarvan het idee. ✅

De telefoon blijft in de la en gebruik ik alléén nog maar als zoonlief niet in de buurt is. Mijn onverdeelde aandacht is voortaan voor hem: sorry Instagram.

Voorbeeld: ik heb een hemeltergende bloedhekel aan sporten. Ik ga mezelf dus niet langer opleggen om dagelijks in de sportschool te hangen, maar wél elke dag tien kilometer met de hond te blijven wandelen. Geen tijdrovende en onzinnige randzaken bespreken tijdens vergaderingen, maar zo snel mogelijk tot de kern komen om vervolgens nog even een frisse neus te kunnen halen. Stoppen met extreme eisen aan mijn eet- en drinkpatroon. Dus af en toe een wijntje of toegevoegde suikers mogen best wel weer, maar óók veel groenten en fruit elke dag. Echt nooit meer apathisch en ongecontroleerd met m’n iPhone bezig zijn, bang om iets te missen. In plaats daarvan blijft de telefoon in de la en gebruik ik ‘t ding alléén nog maar als zoonlief niet in de buurt is. Mijn onverdeelde aandacht is voortaan voor hem: sorry Instagram. En vriendschappen onderhouden, niet omdat ze écht waardevol voor me zijn, maar omdat je elkaar nou eenmaal al zo enorm lang kent? Dat doe ik écht niet meer. Mijn teerbeminde echtgenoot geeft me al tien jaar als één van de weinige mensen een goed gevoel, dus laat ik die vrijgekomen uurtjes dan eens aan hem besteden. Vaker zeggen dat ik van ‘m houd bijvoorbeeld. Want wat levert meer energie op dan investeren in echte liefde en geborgenheid? Juist, niets. ✅

Ontgiften dus. Op alle fronten van mijn leven. Ga er maar aan staan. Gelukkig heb ik al geleerd om niet álles in mijn bek te stoppen op onzinnige momenten en vervolgens doorgaan en herpakken als je even terugvalt. Dat léék jarenlang een onmogelijke opgave, toch gelukt. Dan zou het een peulenschil moeten zijn om m’n persoonlijke grenzen te stellen en andere grenzen juist te verleggen. Ik geef mezelf tot Oudejaarsavond de tijd voor deze radicale ommezwaai, stapje voor stapje. Dat idee. En nu ga ik wat bieten en een wortel in de slowjuicer gooien.

Illustraties: Studio Zaterdag

1 reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief