Op=Op.

O

Terwijl alle jaaroverzichten al gemonteerd zijn en de boeken over 2015 al in de schappen liggen komt daar op de valreep nog een geschiedkundig moment bij: het einde van de winkelstraat. Een fenomeen dat de afgelopen jaren al behoorlijk kwakkelde, maar nu de genadeslag toegediend gekregen heeft. Waren het eerder deze week nog Scapino, Dolcis en Manfield die de handdoek in de ring wierpen, nu heeft ook V&D uitstel van betaling aangevraagd. Een faillisement lijkt niet meer te voorkomen en tienduizenden mensen in Nederland beginnen het nieuwe jaar straks zonder baan.

Treurig, triest, ellendig, maar uiteindelijk onze eigen schuld natuurlijk. Want tja, we kunnen allemaal de papierbak nauwelijks meer dichtkrijgen omdat ze uitpuilen van de talloze dozen. Van Zalando, Bol.com en noem het allemaal maar op. Lekker lui, vanaf de bank. Ondertussen is de gemiddelde winkelstraat veranderd in een spookdorp met eigenlijk vooral nog wat koffiezaakjes en van die verdachte Turkse telefoonwinkels. Alleen winkels die écht nog iets toevoegen kunnen blijven bestaan. Van die schattige winkeltjes met kinderkleding of kookspullen. De middenstand. Die moeten we dan ook blijven steunen. Dus laten we afspreken dat we allemaal bij de eerstvolgende gelegenheid iets unieks in een winkel kopen, in plaats van zo’n inhoudsloos cadeautje van een online shop.

En wat betreft V&D, die is niet meer de redden en vinden we binnenkort alleen nog terug in de geschiedenisboeken. Naast het personeel is dat best lullig voor de mensen met cadeaukaarten, die zijn namelijk niet meer geldig. Gelukkig had V&D je al gewaarschuwd, dus zeiken heeft absoluut geen zin:

klantenkaart

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief