Oorvlog.

O

Zelfstandig gaan werken en daar heel rijk mee worden. Zo’n beetje bovenaan mijn bucket list staat dat. Eigenlijk direct onder de clichématigheden van dat mijn kind gelukkig en gezond moet blijven en mijn liefje en mijn familie ook. Maar daarna komt dus dat: rijk worden. Waarschijnlijk het doel van zo’n beetje de hele wereld, maar ik verdien het. Nou heb ik de pech dat ik niet extreem goed ben in één bepaald iets. Ja, mijn vak als journalist doe ik al jaren, met succes, maar ja, daar liggen de miljoenen nou niet echt voor het oprapen. Ik ben niet creatief met mijn handen, heb de sportiviteit van een garnaal, dus ook dáár zal ik nooit een prof mee worden en wereldster valt met mijn krakerige stem eigenlijk ook af. Bijna zou ik het opgeven en gewoon mijn hele leven doorploeteren als loonslaaf. Maar toen ineens werd het me helder: vloggen, hét nieuwe ticket tot succes en rijkdom.

Maar ook hier ben ik niet de enige en zeker niet de eerste in. Het hing al een tijdje in de lucht, maar sinds dit jaar hoor je er eigenlijk niet bij als je niet je hele hebben en houwen op dagelijkse basis via YouTube het web op flikkert. Of het nou de celebs zijn, zoals Frans Bauer, Andy en Melisa of, sinds deze week Gerard Joling, of voormalige onbekenden zoals Enzo Knol: vloggen is the key. Inmiddels is het zó hot dat de videodagboeken als paddenstoelen uit de grond vliegen. En zo gek is dat niet, want als je een beetje je best doet en behoorlijk wat views genereert, levert het je wellicht tienduizenden euro’s op. Als muziek in de oren klinkt dat. Ik wil ook.

Mijn persoonlijke vlogfavoriet is Laura Ponticorvo. Een mediameid die je waarschijnlijk nog wel kent uit Mijn Vieze, Vette, Vervelende Verloofde van RTL 5, of het laatste seizoen van Sterren Dansen op het IJs bij SBS 6. Op dit moment van schrijven heeft ze al 136 vlogs gepubliceerd, met wisselende views. Van 10.000 kijkers per video, tot ruim 100.000. En dat zijn misschien geen aantallen zoals Enzo Knol, zijn eerste vlog heeft de twee miljoen views al ruimschoots gepasseerd, het zijn prima aantallen voor onze Laura. Want naast de fee die ze krijgt voor het maken ervan, zullen er ongetwijfeld de nodige sponsordeals en andere leuke extra’s aan het vlogschap van de prachtvrouw hangen. Fascinerend vind ik het. Elke keer weer zo’n kwartiertje meekijken in iemands leven, de ene dag écht boeiender dan de andere. Je kunt het tijdverspilling noemen, ik houd het maar op mijn guilty pleasure. I love that girl.

En wat mijzelf betreft: ik kijk de kat nog maar even uit de boom. Letterlijk, want ik zie door de bomen het bos niet meer in het landschap der vloggers. Het lijkt een ware oorvlog te zijn geworden om de leukste vlogs te maken, de hoogste kijkcijfers te genereren en dus uiteindelijk de meeste pegels binnen te harken. Ik weet nou niet direct of mijn leven daar boeiend genoeg voor is, al is dat niet écht een vereiste, afgaande op mijn vlogvriendin Laura. Misschien moet ik haar eens om een cameo in die van haar vragen. Lijkt me stiekem een heel warm en veilig startpunt. Dus Laura, mag ik eens bij jou?

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief