Ontgroend.

O

In 1999 maakten we als tv-kijker voor het eerst kennis met Net5. Het moest in die tijd het intelligente zusje van het bloedordinaire SBS 6 worden. Met series van de BBC, veel documentaires en specials was het idee zeg maar een commerciële publieke omroep. Natuurlijk gedoemd om te mislukken, dus werd de zender al vrij snel naar de start omgebouwd tot vrouwenzender. En dat was een goede move, want met series als Sex and the City, Buffy The Vampire Slayer en Charmed was Net5 lange tijd dé zender waar heel veel mannen het avondenlang van verloren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nauwelijks keek, want tsja, ik vond het maar niks dat ze voor het cijfer 5 kozen, terwijl RTL 5 al bestond. Dus ging ik op het standje negeren.

De succesformule van Net5 hield lang stand. Desperate Housewives, Grey’s Anatomy, maar ook Nederlandse programma’s als S1NGLE, De Co-Assistent, Peking Express en Grenzeloos Verliefd gaven de zender een eigen, vrouwelijk profiel. Maar Net5 is de weg een beetje kwijt. Of nou, de kijker is vooral de weg een beetje kwijt. Er zijn vrouwenzenders genoeg, online is er werkelijk teveel om op te noemen gericht op de moderne vrouw. En die series waar Net5 jarenlang op bouwde, tsja, die zijn binnen vierentwintig uur na uitzending in Amerika voor zo’n beetje iedereen op internet te vinden. De weinige series die de zender dan nog heeft programmeren ze gek of halen ze meteen weer van het scherm als het eventjes niet scoort. Tot extreme woede van de kijker uiteraard, logisch.

Tijd dus om het roer helemaal om te gooien. Het aantal vrouwelijke programma’s neemt af en er worden nieuwe gezichten aangetrokken om de zender wat nieuw elan te geven. Arie Boomsma en zijn nieuwe realityprogramma The Island is daar het eerste voorbeeld van. En tsja, dan kan een nieuwe look natuurlijk niet achterblijven. Net5 is sinds vandaag gehuld in een verse en behoorlijke strakke outfit. In het groen, een soort ontgroening dus. Ik vind het mooi. Maar, hoop dat dit alleen het begin is. Want tussen de herhalingen door af en toe iets nieuws brengen is niet écht jezelf opnieuw uitvinden. Dus op naar een nieuwe programmering dan maar. Congrats to all!

net5_03

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief