Onmisbaar.

O

Een memorabele dag vandaag. Zeventig jaar geleden ging namelijk de regionale omroep in Nederland van start. Op 24 december 1945. In Limburg om precies te zijn. En dat was niet geheel toevallig, als propagandazender voor de steenkolenwinning werd de regionale omroep opgericht om ontevreden mijnwerkers rust te bezorgen. Na de oorlog leunde Nederland namelijk flink op de steenkolen in Limboland. Die rol van de regionale omroep veranderde overigens snel. Het werd een volwaardige omroep die kritisch naar de samenleving en de politiek ging kijken. Tegenwoordig zijn er dertien regionalen, allemaal even professioneel in het brengen van nieuws en actualiteiten.

Vroeger was de regionale omroep onmisbaar. Mijn opa en oma brachten elke vrije seconde van hun dag door met Omroep Gelderland. Eerst via de radio, later werd ook ‘t tv-bulletin vaste prik in hun dagplanning. Omdat ze het wel belangrijk vonden wat er in de wereld gebeurde, maar wat zich in het dorp en de stad afspeelde deed er pas écht toe. Jarenlang hebben de regionalen vrij spel gehad op dat gebied, maar sinds de komst van Hart van Nederland is het anders. En tegenwoordig ontkom je niet aan regionaal nieuws dankzij Editie NL en Hallo Nederland, maar ook het NOS Journaal en RTL Nieuws doen er gewoon aan mee. ‎Voor mijn opa en oma was de regionale omroep onmisbaar, voor onze generatie is dat toch net even anders.

De regionale omroep heeft het dan ook zwaar. Als de nieuwe Mediawet ooit aangenomen gaat worden moet er zeventien miljoen euro bespaard worden vanaf 2017. Omroepen moeten beter samenwerken, maar de redactionele invulling blijft voorlopig in stand. En dat moet ook vind ik. Want ook al is de rol van de regionalen anders, verdwijnen is geen optie. Iedereen, jong en oud, heeft het meeste interesse in het nieuws uit de straat. De roddels bij de kapsalon, dat houdt ons op de been. Het is dus aan de regionale omroepen om een nieuwe manier te vinden om het nieuws aan te bieden bij het publiek. Sneller, korter, bondiger en via andere kanalen. Omroep Gelderland is met hun app al hard op weg, ik kijk er serieus elke dag eventjes op. Als er gedoe is in de buurt, is dat de plek waar ik als allereerste naartoe ga voor de laatste updates.

Zeventig jaar is niet zomaar iets om overheen te stappen. Of uit te kleden tot alle levenslust er uitgezogen is. Het is zaak om uit te vogelen hoe de volgende zeventig jaar er uit moeten zien en de zeventig jaar daarna. Want een wereld zonder lokaal nieuws is geen wereld. Dus gefeliciteerd met deze mijlpaal en nu hup door naar de toekomst.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief