Oh Oh Oh.

O

Het enige waarbij ik dit jaar nog enigszins het een soort kerstgevoel kan ervaren is Sky Radio, die traditiegetrouw minstens één keer per uur All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey door de luidsprekers laat knallen. Zo’n beetje alle andere zogenaamde feestelijkheden zijn door de coronacrisis in 2020 vakkundig de nek omgedraaid. Niks overvolle kerstmarkten met lauwwarme chocolademelk en braadworsten waar je dagen later nog steeds het zuur van hebt. Ook geen geduw en getrek bij de winkels om dat laatste veel te dure cadeau binnen te slepen. En al helemáál geen gedoe met familieleden over wie op welke dag waar mag aanschuiven bij welk kerstdiner. En nog erger: wie elkaar probeert af te troeven met het lekkerste gerecht of de mooiste kleding. Nee hoor, Mariah Carey blijkt het al die vijfentwintig Stressmissen hiervoor gewoon bij het rechte eind gehad te hebben: all I want for Christmas is you. En daarmee bedoel ik Netflix. Niks Ho Ho Ho deze keer, maar Oh Oh Oh: wat een rust!

Derde Kerstdag bracht ik de afgelopen jaren vooral op het toilet door met het op vakkundige en gruwelijke wijze afscheid nemen van volvette kerstkoolhydraten.

Want ik zal nu maar eindelijk ook híer eerlijk over zijn: ik vind de kerstdagen ieder jaar opnieuw voornamelijk een aaneenschakeling van moetjes, verplichte gezelligheid en jezelf volledig volproppen met eten waar je later enorm veel spijt van krijgt. Derde Kerstdag bracht ik de afgelopen jaren namelijk vooral op het toilet door met het op vakkundige en gruwelijke wijze afscheid nemen van volvette kerstkoolhydraten. Toch taferelen die je dan helemaal nóóit in zo’n suikerzoete Hallmark-film terugziet. Waar ik óók enorme buikkrampen van krijg trouwens.

En het begint stiekem al met het opzetten van de kerstboom. Als het namelijk al gelukt is om dat ding zonder gedoe of geruzie überhaubt uit te kiezen, dan start de ellende pas echt. Want op ‘t moment dat we dat prikkelende stuk ellende eindelijk op z’n plek hebben gesjord, weet zelfs een door de woonkamer schallende Andy Williams me niet meer in de kerststemming te blèren. En als vervolgens de eerste kakelverse kerstbal van een slap takje flikkert, zuip ik gewoon het liefst een hele ton glühwein leeg om de pijn te verzachten. It’s The Most Wonderful Time of The Year hoor ik nog vlak voor ik naar de gang vlucht om tot tien te tellen en af te koelen. Ja, voor de supermarktketens en Bol.com absoluut. Voor mij ietsje minder.

Toen kindeke Jezus werd geboren kreeg ie ook helemaal niet veel bezoek volgens het Bijbelverhaal. Alleen de Drie Koningen. Drie!

Dit jaar moet het aantal gasten zich dus beperken tot drie. Drie stuks. Hoe intens christmassy wil je het hebben? Toen kindeke Jezus werd geboren kreeg ie namelijk ook helemaal niet veel bezoek volgens het Bijbelverhaal. Alleen de Drie Koningen. Drie! Daarmee voelt Kerstmis 2020 voor mij écht als een full circle-moment. Waarbij ik zonder enig schuldgevoel of emotionele chantage onder zo’n beetje elk verplicht nummertje uit kan komen. En uiteindelijk met de afstandsbediening op links en een voorraad semi-gezonde snacks op rechts mijn must-see lijstje aan kerstfilms op Netflix afstreep. Omringd door de mensen die ik alle andere 363 dagen van het jaar óók gewoon nog graag zie en spreek: manlief en ons kleine aapje Op anderhalve meter afstand van de televisie uiteraard, anders verpest ik m’n ogen en moet ik de festiviteiten vervroegd afbreken. En dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn, want een beter kerstcadeau dan complete rust kan ik me niet bedenken.

Oké toegegeven, ik overdrijf misschien een héél klein beetje in bovenstaande tekst. Maar wel echt een héél klein beetje. Want hoe enorm ik iedereen het normale leven in 2021 écht weer gun, ik hoef niet per se vooraan te staan bij de verstrekking van de vaccins. Laat mij nog maar even in deze ‘bubbel’ blijven hangen. Als de ware kluizenaar die ik daarmee misschien ben. Ik weet in ieder geval echt al precies wat ik op mijn kerstverlanglijstje van volgend jaar ga schrijven: een Kerstmis zoals 2020. Maar dan toch wel graag zonder die verdomde corhohohona corona.

A Very Merry Little Christmas and A Quiet New Year!

Illustratie: Studio Zaterdag

1 reactie

  • Hoi hoi, ik wens jou en je dierbaren ook een fijn kerst en een rustige jaarwisseling naar 2021! Ik hoop dat mensen terug kunnen kijken naar afgelopen jaar en inzien wat echt belangrijk was. Voor mij was dat Netflix en voor m’n kids een goed WiFi signaal.
    Eh.. ik bedoel we zijn dankbaar dat we lichamelijk ok zijn en elkaar hebben, we weten dat we weer zullen moeten wennen aan de hoeveelheid mensen dat uiteindelijk rond zal lopen. Maar tot die tijd genieten van de rust voor zover mogelijk met 4 minderjarigen. Gezegende dagen met je gezin Eric

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief