Morning Blues.

M

In Amerika maken ze echt overal een strijd van. Dus daar vechten tv-bazen niet alleen, net als bij ons, in de avonduren om de gunst van de kijker, ook late night is daar een felle concurrentiestrijd, ook die kennen we in Nederland. Maar aan de andere kant van de oceaan is de ochtendprogrammering ook een ware veldslag: vooral The Today Show en Good Morning America proberen elkaar al sinds jaar en dag af te slachten. The Today Show van NBC won de strijd zestien jaar achter elkaar, maar sinds vier seizoenen heeft Good Morning America de beste kijkcijfers in handen. De kijkcijfers onder de jonge doelgroep nemen wél af en dus is er nieuw vlees aangetrokken in de vorm van Michael Strahan. Een voormalig American Football-speler die weer van een ander ochtendprogramma geplukt is: Live with Kelly and Michael. En daar is in Amerika nu behoorlijk wat ophef over ontstaan.

Want de ochtendshow, die al sinds de jaren tachtig met wisselende presentatieduo’s bestaat, kent blijkbaar nogal wat spanningen achter de schermen. Zo werd co-host Kelly Ripa, waarmee Michael het ochtendprogramma al bijna vijf jaar presenteert, niet ingelicht over het vertrek van haar collega en moest ze het via een interne memo vernemen. Au. Een paar uur later stond het nieuws al online en in de kranten, Kelly Ripa is sindsdien niet meer in de studio van Live! verschenen en heeft een paar daagjes vrij genomen. Zelfs Oprah Winfrey heeft zich nu over de kwestie gebogen en spreekt er schande van dat Kelly nooit is ingelicht over de plannen. Maar ja, ik heb een aantal recente afleveringen teruggeken, het ziet er niet heel gezellig uit achter de desk. Het lijkt wel alsof het blonde ijskonijn er ook niet echt zin meer in heeft.

Ik was in 2004 een week in New York voor een studiereis tijdens de opleiding journalistiek en mocht daar een opname van Live! bijwonen. Toen was die Kelly Ripa er dus ook al en toen wist ze tussen de opnames door werkelijk niet één woord met het publiek te wisselen. Zo gauw de camera’s aansprongen was ze leuk, daarnaast was een heks. Logisch dat ze dus ruim tien jaar later zelfs voor de camera’s die leukigheid niet meer op kan brengen. Wellicht is het daarom een beter idee om het hele ochtendprogramma een make-over te geven met twee nieuwe en frisse presentatoren. En zo’n snel ochtendprogramma met gasten, optredens en koken zouden we in Nederland ook écht eens moeten maken. Een soort Koffietijd meets Late Night zeg maar.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief