Mayday.

M

De truttigheid spat er aan alle kanten vanaf. Eigenlijk is het één grote grap dat de Britten na David Cameron, een voor hun begrippen redelijk hippe Prime Minister, nu weer terug zijn bij een dame die op een gemiddeld theekransje op de bridgeclub niet zou misstaan. Haar kapsel stamt nog uit de tijd van vóór Margaret Thatcher en ook een make-uplesje of twee hadden niet misstaan bij Theresa May. De Oma Theresa van Engeland dus. Letterlijk. Al is haar kledingstijl gewaagd, die krijgt ze van me.

Stiekem spreekt hier natuurlijk alleen maar afgunst en pure jaloezie. Want met de nieuwe vrouwelijke leider van Groot-Brittannië hebben ze het gewoon prima voor elkaar. Een meisje aan de macht. Net zoals in Duitsland waar Angela Merkel ondanks haar norse verschijning toch echt vrouw in haar paspoort heeft staan. En als Hilary Clinton ook nog maar een beetje haar best doet is zij over een paar maanden de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten ever. Maar waar blijven wij dan? Het moderne, voorlopende en liberale Nederland? Ons politieke landschap bestaat anno 2016 nog steeds uit voornamelijk nietszeggende grijze mannetjes.

Uiteraard mogen we in onze handjes knijpen met Mark Rutte als minister-president, in heb in deze blog onlangs mijn fanboyschap voor hem al duidelijk toegelicht. Maar het zou zo enig zijn als ook wij na Mark eindelijk eens een vrouw als politiek leider zouden hebben. Al is het maar voor de talloze outfits waar we ons dagelijks aan kunnen vergapen en uiteraard onze gefrustreerde mening over kunnen geven. Edith Schippers was een goede kandidaat, maar ja, die trekt zich na de nodige schandaaltjes voorlopig terug uit het politieke spectrum. Minister Jeanine Hennis vind ik een prachtvrouw die ook nog eens daadkracht en macht uitstraalt, dus als dáár ooit een referendum over zou komen kreeg ze direct mijn rode bolletje op het stemformulier. De brute waarheid is helaas dat er simpelweg te weinig vrouwen uitspringen op het Binnenhof, dus dat we het voorlopig met de mannen moeten doen. Dat accepteer ik nu dan maar schoorvoetend, maar wel met de ijdele hoop dat er ooit een jonge en frisse Nederlandse Therese May op zal staan.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief