Let the Lava in.

L

Jarenlang heb ik er eentje gehad. Toen iedereen er eentje had, had ik er natuurlijk ook eentje. Maar zelfs toen het allang vergane glorie was en ze alleen nog bij de Action te koop waren, sleepte ik het ding bij elke verhuizing weer mee. En was het altijd mijn eerste activiteit bij het thuiskomen: het‎ aanzetten van de lamp, want dat duurde natuurlijk twee uur om op te warmen en anders had je er voor het slapen gaan niets meer aan. Uiteindelijk viel de mijne in duizend stukjes uit elkaar op de stoep bij het zoveelste nieuwe huis. Een bevrijding, want hij kon niet meer. Hij was op. Maar ik ben ‘m nooit vergeten: de lavalamp.

Gek eigenlijk, dat die good old lavalamp uit ons drukke bestaan verdwenen is. Want oké, hij is misschien een beetje lelijk, functioneel is hij altijd geweest. Want wat is er nou fijner dan na en hysterisch drukke dag een half uurtje naar zo’n gekke bewegende bol slijm in een‎ fles te kijken? Een brij die werkelijk nooit, maar dan ook nooit hetzelfde zal zijn. Dus elk moment met de lamp is een unieke beleving. Die lelijke zilveren standaard en dat knetterblauwe of groene slijm, dat nemen we dan maar voor lief.

Er groeit een nieuwe generatie op die, als wij er geen stokje voor steken, het instituut lavalamp nooit zullen kennen. Een schokkende ontwikkeling, zeker als je bedenkt dat het fenomeen al sinds de jaren zestig bestaat en dus al meer dan vijftig jaar in ons midden is. Ik gun het zo’n iconisch iets niet om definitief uit de interieurs te verdwijnen, dus ik pleit voor een definitieve terugkeer. 2016 gaat wat mij betreft het comebackjaar van de lavalamp worden. Uiteraard te beginnen met mijzelf, heb al terdege research gedaan. Er zijn namelijk tegenwoordige prachtige exemplaren in omloop, zoals deze matzwarte met zwarte lava. Hoe classy is die? En is er zelfs een hele special edition-lijn van The Beatles verschenen! Nou ja, dan is er eigenlijk geen weg meer terug natuurlijk. Live and let the lava in. Maak mij en vooral jezelf trots, je kan het.

lavalamp_zwart

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief