Kroontjes

K

Mijn ultieme lievelingsboek om voor te lezen is Het Kleurenmonster. Het Spaanstalige origineel El Monstruo de Colores stamt al uit 2012, maar ik heb het pas leren kennen toen het ineens op Stach (onze zoon) zijn schoolbankje lag. Uiteraard meteen aangeschaft voor thuis en sindsdien is het niet alleen een klassiek voor-het-slapen-gaan-verhaaltje, maar ook voor mij een soort way of life geworden.

‘Dit is het kleurenmonster. Hij is vanmorgen met een vreemd gevoel opgestaan. Hij is in de war en heeft geen idee waarom’, de eerste woorden van het verhaaltje. Dat zegt eigenlijk al genoeg, want zo voel ik me de meeste dagen bij het opendoen van mijn ogen in de ochtend. In het boek vraagt een meisje zich af wat er met Het Kleurenmonster aan de hand is en omdat ie van alles door elkaar voelt probeert ze zijn gevoelens te begrijpen en uit elkaar te halen. En ze vervolgens allemaal een plekje te geven. Again: mijn dagelijkse routine. Al lukt dat allemaal een plekje geven vaak niet, maar daar werk ik nog aan. Er moet nog wel enig nut in het leven blijven nietwaar?

Alle gevoelens hebben dus een andere kleur volgens Het Kleurenmonster. Geel is blij, rood staat voor woede: roodgloeiend als het vuur. Blauw betekent verdriet (tranen natuurlijk), mijn lievelingskleur groen straalt rust uit en zwart/grijs is bang zijn. En dan is er als bonuskleur ook nog roze, maar dat staat voor verliefdheid, dus die doet in mijn kleurenpalet eventjes niet mee. Hoewel ik natuurlijk heus nog wel vlindertjes in mijn buik krijg van man en kind. Soms. Heel af en toe.

Hoe dan ook, de conclusie van het boek is (spoiler alert) dat je je veel fijner voelt als je alle kleuren op een rijtje hebt gezet. Dat probeer ik dus elke dag te doen, maar hanteer ik óók op Prins Eric. Elke column heeft een eigen kroontje met de bijbehorende kleur. Die je dan onderaan de pagina weer aan kunt klikken om bij alle andere verhalen met die emotie te komen. Je snapt het vanzelf!

Een kleine legenda:

BLIJ

BOOS
VERDRIET

 

 

 

RUST
ANGST
LIEFDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief