Klaar als een Klontje.

K

Dat teveel geraffineerde suikers niet goed voor ons zijn dat weten we inmiddels wel. Dus als je door het leven gaat zonder snoep, frisdrank en chocolade dan zou je denken wel zo’n beetje uit de gevarenzone te zijn. Nou, niet helemaal. Of eigenlijk helemaal niet. Want zelfs als je de hele dag alléén maar producten eet met het zogenaamde ‘gezond leven’-vinkje, heb je de kans om, als je niet uitkijkt, toch gewoon zo’n vijftig eetlepels per dag binnen te krijgen. Yoghurt, vruchtensap, maar ook biologische kip en mosterd. Overal is suiker aan toegevoegd.

Suiker is een goedkope grondstof en dus onwijs fijn om je wat matte gerecht mee op te lappen. En de fabrikanten gebruiken daar een creatieve methode voor, ze zetten niet gewoon suiker op de verpakking, maar gebruiken bijvoorbeeld tien verschillende varianten, waardoor het weinig lijkt. Maar in Nederland krijgen we toch gemiddeld vijfentwintig suikerklontjes binnen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om het bij maximaal zes te houden. Oepsie. Ik ben zelf ook eens gaan tellen en zat na de lunch al aan die vijfentwintig, terwijl ik geen snoepwinkel heb gezien. Het verklaart direct mijn kribbige humeur, mijn hoge irritatielevel en extreme vermoeidheid. Ik leef gewoon de hele dag van Sugar Rush naar Sugar Rush. Yikes.

De Australische regisseur en acteur Damon Gameau maakte in 2014 de documentaire That Sugar Film over dit steeds groter wordende probleem, waar ook in Nederland steeds meer tegenstand voor ontstaat. Hij kwam in twee maanden bijna negen kilo aan door tijdens zijn onderzoek dagelijks veertig suikerklontjes tot zich te nemen, het gemiddelde aantal in zijn thuisland. Het is écht heel shocking om te zien dat de industrie overal suiker in stopt, omdat wij dat als consument nou eenmaal lekker vinden. Dat je er een wandelend wrak door bent en dat je binnen no-time leververvetting oploopt is op geen enkele verpakking terug te vinden. Een bizarre eyeopener, met een allesbehalve zoete nasmaak. That Sugar Film is dus al twee jaar oud, maar draait nu pas in de Nederlandse bioscopen. Zien!

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief