King of the World.

K

Stel je voor: je bent een jongen van twaalf jaar. In 1996. Stiekem weet je zelf heus wel dat je op jongens valt en eigenlijk weten anderen het ook. Maar dat heb je zelf dan weer niet zo door omdat je denkt dat je het echt geweldig weet te verbergen voor de buitenwereld, maar nee dus. Nou goed, ik was dus zo’n jongen. En tussen de posters van Katja Schuurman en Pamela Anderson in wilde ik Leonardo DiCaprio hebben hangen. Dé ster van dat moment waar zo’n beetje elk meisje gillend gek van werd. En ik dus ook. Maar dat kon natuurlijk niet, want ik zat nog midden in mijn bij nader inzien kansloze hetero-act. Gelukkig was daar Romeo & Juliet, de film waar zo’n beetje elke tiener door van de bioscoopstoel af gleed, dus nou ja, dan kon ik tenminste vrij onschuldig een poster van Leo ophangen, ‘omdat het zo’n goede film was’. Toen Titanic een jaar later verscheen was mijn dekmantel helemaal ultiem, er was geen stukje muur van mijn zolderkamertje níet beplakt met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, die laatste negeerde ik uiteraard als een ware pro.

Inmiddels zijn we twintig jaar verder. Twintig jaar, dat is zo bizar lang dat ik er niet te lang bij stil wil staan anders schiet ik volledig in de vlekken. Getrouwd, met een man dus. Kind. Check. Fijne baan, ook check. Van die jonge en onzekere Eric is vrij weinig meer over. Ik zou nu gewoon een poster van Leonardo DiCaprio ophangen, zonder schaamte en angst. Happy End. Die Leonardo DiCaprio is overigens ook wel goed terechtgekomen hoor. Na die doorbraak twintig jaar geleden is hij tot de absolute top van de Amerikaanse filmwereld gaan behoren. En daar doet ie het meer dan aardig, zijn films zijn zo’n beetje standaard kaskrakers en de recensenten zijn dol op hem. Vandaag mocht Leonardo zelfs de paus ontmoeten en zijn ring kussen. Tsja, dan ben je gewoon een koning. The King of the World zeg maar. Een drukke dag voor ‘m trouwens, want zijn 39ste film The Revenant is ook officieel in Nederland gaan draaien. Die film leverde wereldwijd vooralsnog al bijna 250 miljoen dollar op, om nog maar te zwijgen over de twaalf Oscarnominaties waar ze er zoveel mogelijk van hopen te verzilveren volgende maand.

Want dat is wel een dingetje bij die nog steeds beeldschone Leonardo DiCaprio. Met die Academy Award wil het helaas niet echt lukken. Vier keer werd Leo namelijk al genomineerd voor het belangrijke gouden beeldje en nul keer ging ie mee naar huis. Maar 2016 zou weleens het jaar van Leonardo kunnen worden. Zo’n beetje heel Hollywood tipt hem als onbetwiste winnaar, maar nu ook Kate Winslet zich heeft uitgesproken over zijn nominatie en zegt dat ie ‘m gewoon pakt ben ik om. En zoek ik vast het allermooiste plaatje van de hunk uit om bij de week van de Oscars in mijn agenda te plakken. Is die cirkel ook weer rond.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief