Kerst vier je samen.

K

Je ziet het zo’n beetje in elke supermarkt of in elk tv-spotje: slogans als ‘met kerst ben je niet alleen’ of ‘kerst vier je samen’. De grootste tafels met allerlei lekkernijen komen voorbij, vol blije en zingende families. Een beetje overdreven als het mij vraagt, maar goed, de standaard kerst is de meeste gezinnen wel zo. Zelden zie je een eenzame oudere alleen aan tafel zitten met een verlepte kerstboom op de achtergrond, knagend aan een makkelijke magnetronmaaltijd. Maar dat is wél de waarheid, gemiddeld zit er in elke straat in Nederland toch één bejaarde in z’n uppie tijdens de kerst.

Of dat nou komt door ons gehaaste leven of dat we simpelweg aan ze voorbij lopen, het is wellicht een puntje om bij stil te staan dit jaar. Gelukkig doen steeds meer mensen dat, mede dankzij commercials zoals die van de Duitse supermarkt EDEKA. Onderstaand spotje is dit weekend viral gegaan. We zien een eenzame opa die er op wanhopige wijze alles aan doet om zijn familie met kerst tóch weer eens samen te krijgen. Snoeihard, maar met een boodschap. Natuurlijk is het vooral een ordinaire marketingtruc om op ons gevoel te werken. En de kassa te laten rinkelen. Maar het zet ons óók aan ‘t denken. Misschien pakt op dit moment iemand nu de telefoon wel op om zijn opa, oma of oude tante te bellen en ze uit te nodigen voor het kerstdiner. En dan is het doel al meer dan bereikt.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief