Kermisklanten.

K

We slaan door. Maar serieus. Het is nu serieus tijd voor actie want het debat over racisme gaat echt compleet nergens meer over. Dat het Sinterklaasfeest al niet meer gevierd kan worden met Zwarte Piet is al achterlijk genoeg, maar nu wil attractiepark De Efteling een serieuze dialoog gaan starten met de actiegroep die de ‘wereld vol wonderen’ beticht van racisme. Omdat de attractie Carnaval Festival een clichématig en achterhaald beeld van Afrikanen en Chinezen geeft. Daarnaast schrijft de groep, onder de naam Stop Oppressive Stereotypes, in een open brief dat theekopjesattractie Monsieur Cannibale uiterst kwetsend en rasistisch is. Mochten de extreme stereotypes niet verdwijnen, dan dreigen ze met acties in het park.

Eigenlijk moet je überhaupt geen aandacht aan dit soort onzinnige onruststokers geven, maar het getuigt van zoveel domheid had je wel moet reageren. Maar even serieus: iedereen die ooit in de Efteling geweest is, dat zijn er inmiddels veel, weet dat Carnaval Festival één bonte verzameling van alle landen en culturen is. Dus waar Afrikaanse bosjesmannen met een neusring en rokjes van hooi prima passen. En waar wij als Nederlanders nog steeds als klompendansende kaaskoppen tentoongesteld worden. Omdat we door buitenlanders vaak nog steeds zo gezien worden. Oei, racisme. Die poppen zouden we dan maar snel moeten veranderen en blowende junks, het imago dat we anno 2016 als Nederlanders massaal in stand houden. Of als kleinzerige aanstellers, want daar begint ons volk zo langzamerhand het meest op te lijken.

Geef het nog een paar jaar en de Python moet zwart geschilderd worden omdat de witte kleur van nu een bepaald signaal afgeeft over de veranderende maatschappij. Ik vind het werkelijk te bizar voor woorden dat wij ons in een wereld vol terrorisme druk maken om de freaking theekopjesattractie in een pretpark. Get over it denk ik dan, de gemiddelde homo wordt in de media nog steeds neergezet als een handtasdragende relnicht. Het is een cliché, een stereotypering. Volgens mij is het dan aan iedereen zelf om gewoon zijn of haar leven te leven en het tegendeel te bewijzen. Amen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief