Jef van AA&F.

J

Sinds 21 maart 1991 ben je bij zo’n slordige anderhalf miljoen mensen dagelijks onderdeel van hun leven. En vlak voordat je het jubileum van dit bizarre feit kan vieren, houd je het voor gezien. De headline ‘Bartho Braat stopt met GTST’, ik heb ‘m vandaag op heel veel sites voorbij zien komen, maar beseffen doe ik het nog niet helemaal. Of ergens misschien wel. Want hoe hard je vertrek de afgelopen maanden ook nog ontkend werd, de laatste dagen kan ook de meest onoplettende GTST-kijker niet om je laatste verhaallijn heen. Vrij clichématig als je het mij vraagt, Jef koopt een wijnboerderij en Frankrijk en laat Meerdijk daarmee voorgoed achter zich.

Ik vind het jammer dat je gaat, heel erg jammer zelfs. Want jarenlang was Jef nauwelijks in Goede Tijden, Slechte Tijden te zien. Ja, mensen kwamen bij hem aan de bar zitten voor advies, of hij mocht af en toe eens iemand troosten die het even niet meer zag zitten. En begrafenissen, daar was Jef ook altijd. Maar sinds het einde van je rol in zicht is sta je weer vaker in het script. Sterker nog: Jef heeft Laura’s leven gered, zijn broer Robert is teruggekeerd en daarmee beleeft hij het ene na het andere avontuur. Jef is niet langer het wandelende behang wat we gewend waren. Bartho, je zal wel moe geweest zijn van het leren van al die tekst ineens. Maar door die aanwezigheid van je rol, besefte ik hoe belangrijk Jef nog steeds is voor het GTST van nu en hoe oerstom het is dat ze je al die tijd niet meer te doen hebben gegeven.

Respect, dat is alles wat mensen voor je moeten hebben. Want ondanks alle grappen en grollen en de constante kritiek heb jij het fantastisch gedaan de afgelopen vijfentwintig jaar. Jef heeft liefdes verloren, is zwerver geweest en verloor zo’n beetje al zijn kinderen. Maar Bartho, je hebt mijn hart gestolen en ik denk dat GTST na je vertrek en stuk minder GTST is. Dus doe me een lol, kom af en toe nog eens langs. Met kerst, of tijdens een huwelijk. Dat deed Nancy Hughes uit As the World Turns ook altijd.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief