Intens.

I

Toen RTL 4 in 1999 tien jaar bestond maakte ik een tekening. Op een briefkaart. Voor een prijsvraag. Met veel oranje, hysterisch over de top, zodat ie op zou vallen in de poststapel. Ideetje van mijn moeder. Een week later keek ik vol verwachting op RTL Teletekst om tot de verbazingwekkende conclusie te komen dat ik gewonnen had. Een prijzenpakket vol RTL 4-spulletjes: van een t-shirt tot pennen. Ik was in de zevende hemel.

Sinds de start van de eerste echte commerciële zender van Nederland ben ik er namelijk door in de greep. Werkelijk álles spaarde ik: een wekkerradio, een horloge, duizend fotokaarten en stickers. En ik banjerde hele dagen met een RTL 4-stropdas over het schoolplein. Ik had maar één echt doel voor ogen: als ik groot zou worden moest en zou ik bij RTL 4 werken.

Naast die ene ultieme droom was het een redelijke bak ellende vroeger. Mijn vader vertrok toen ik tien was, mijn moeder had ’t daar behoorlijk moeilijk mee en ik werd redelijk aan mijn lot overgelaten. Een emotioneel teruggetrokken jongetje dat zich meer en meer alleen voelde. Tussen mijn twaalfde en achttiende zat ik zo’n beetje altijd op mijn kamertje tv te kijken. En RTL-artikelen uit te knippen voor mijn verzamelmapje.

Mijn vader en moeder konden elkaar ondertussen niet luchten of zien, maar deden wel hun best om mijn droom in leven te houden. Als ik naar Telekids wilde op zaterdagochtend dan gingen we. En mijn moeder sleepte me mee naar Aalsmeer en Hilversum: van de 5 Uur Show tot Monte Carlo, ik zat overal vooraan. Het waren de lichtpuntjes in mijn jeugd, maar liet mijn prestatiedrang ook tot ongekende hoogten stijgen. Wat er namelijk ook gebeurde, mijn ouders mócht ik niet teleurstellen, want dan zouden ze me niet meer lief vinden. Een gedachte die overigens nooit is weggegaan, al weet ik inmiddels echt beter.

Toen ik afgelopen week na een uitzending van RTL Boulevard waar ik aan de desk stond naast mijn voormalige idool Caroline Tensen thuiskwam en mijn mailbox opende, zag ik daar een berichtje van RTL-baas Peter van der Vorst. Met daarin een uitnodiging voor de Najaarspresentatie van RTL. Niet als journalist, maar als gast. Als één van de gezichten van RTL 4, waar ik voor werk. Al jáááren, maar nu ook in beeld. Het zijn dat soort kleine momentjes die het de moeite waard maken om te vechten. Om door te gaan. Om te beseffen dat mijn behoorlijk vertroebelde jeugd niet voor niets is geweest. En hoe zwart en uitzichtloos sommige dagen ook zijn, voor dit soort dromen doe je het dan toch.

Het dertigjarige jubileum van RTL 4 komt er binnenkort aan. En dat gaat dit onzekere en verwaarloosde jochie van weleer meemaken als gezicht van die zender. Een relatief onbelangrijk personage, maar ik hóór erbij. En dat is toch een dikke middelvinger naar het kleine Ericje die leeft in mijn hoofd. Waar ik heel veel van houd, maar waarvoor het écht tijd gaat worden dat ie zijn mond wat vaker gaat houden. Best een reële mogelijkheid trouwens, want dat dit verdrietige menspersoon die vaak denkt dat alles in doffe ellende eindigt straks op één foto staat met zijn jeugdhelden tijdens deze bijzondere RTL-mijlpaal is toch wel een dingetje en enorm waardevol. Misschien komt niet álles ooit goed, maar dit moment is voor altijd.

5 reacties

  • Ik ben zóóó trots op je!! RTL4 fan in hart en nieren, ge-wel-dig! En je hebt die droom dubbel en dwars waargemaakt!! Heel goed lieverd! Love you to the moon and back….of van Aalsmeer naar Hilversum!

  • Wow, Eric, wat een mooi verhaal weer! Ik wist niet dat je van jongs af aan al zo graag bij RTL wilde werken. En kijk deze foto dan gewoon op de buis naast Caroline Tensen, wat een mooi realisatie moment. Ik ben super trots op je, je bent een prachtig voorbeeld van dat dromen wel uitkomen! Liefs, Romilde

  • Wederom recht uit het hart geschreven lieverd. Wij zulle er ook altijd voor jou , je mannetje en onze kleinzoon zijn.. ❤️❤️

  • Wat je met liefde doet, gaat altijd goed! Je maakt je eigen dromen (werk, man, kind) waar, dat is iets waar je súper trots op mag zijn!
    En zoals ik je ooit heb leren kennen past dit werk perfect bij jou. ❤️ Ik vind je een held!

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief