Heer in het Verkeer.

H

Het is een lastig gesprek om aan te gaan met je vader of moeder, of misschien wel met dat oude buurvrouwtje van je. Stoppen met autorijden. Omdat ze écht niet meer goed kan zien, haar reactievermogen sterk afgenomen is, of omdat het in- en uitstappen eigenlijk al te veel moeite geworden is. Maar ja, jij kan dat vinden, maar hoe breng je dat onderwerp op tafel? Gelukkig helpt de overheid al een handje, door iedereen die ouder is dan 75 jaar een verplichte keuring bij een arts te laten doen. Heeft iemand geen ernstige aandoeningen, dan volgt er een verlenging van het rijbewijs voor vijf jaar. En dan iemand dus tot zijn of haar tachtigste vooruit.

Persoonlijk heb ik nooit heel erg goed over die regels nagedacht. Ik scheld gewoon heel hard als er een bejaarde met een slakkengang voor me tuft en daarmee klaar. Maar na het dodelijke ongeluk in Limburg ben ik eens na gaan denken, af en toe heb ik zo’n gekke bui. Want het feit dat een 87-jarige spookrijder een vrouw van 39 dood rijdt en haar jonge kinderen in kritieke toestand in het ziekenhuis laat vechten voor hun leven roept wat vragen op. Zo kan je discussiëren of het daadwerkelijk aan zijn leeftijd lag, in principe kan iedereen af en toe de weg eventjes kwijt zijn. En waar leg je dan de grens qua het afnemen van iemands rijbewijs, jonge rijders maken statistisch gezien de meeste ongelukken. Dus dacht ik verder.

En de enige conclusie die ik kan bedenken is dat we allemaal gewoon voorzichtiger moeten zijn. De oude mensen moeten niet versuffen, maar de wat jongere autorijders moeten zich niet laten afleiden door telefoongesprekken of Whatsapp-berichtjes. En zich al helemaal niet laten verleiden om met alcohol of drugs achter het stuur te kruipen, want dat is misschien nog wel een grotere vijand dan het afnemende reactievermogen van de ouderen. Zij kunnen daar niets aan doen, wij wel. Tuurlijk is de situatie in Limburg supertriest. Een gezin is hun moeder kwijt, ten onrechte en om helemaal niets. Maar in plaats met vingertjes te wijzen, denk daar gewoon eens aan als je de eerstvolgende keer je achter het stuur je telefoon pakt om een berichtje te lezen. Die ene seconde kan fataal zijn. Een Heer in ‘t Verkeer, elke dag opnieuw, probeer het alsjeblieft.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief