Heal Thyself.

H

Ze was extreem depressief, leed aan anorexia, hallucineerde hele dagen lang en had daarnaast ook nog eens last van haar blaas, nieren en darmen, waardoor ze eigenlijk alleen nog maar aan bed gebonden was. Allemaal veroorzaakt door behoorlijk seksueel misbruik in haar jeugd tussen haar vijfde en vijftiende. Ze wilde niet meer leven en vroeg daarom euthanasie aan. Twee jaar na de aanvraag is ze gestorven door de vrijwillige levensbeëindiging waar ze zoveel behoefte aan had. Hoe lang geleden precies is niet duidelijk, maar afgelopen maand werd haar dossier gepubliceerd. En terwijl het bewuste meisje, ze was tussen de twintig en dertig jaar, nu eindelijk rust heeft gevonden, gebruiken Britse media haar zaak als zogenaamde nieuwswaarde om hun eeuwenoude views over euthanasie weer eens de wereld in te werpen.

Volgens dit artikel in Daily Mail komt het er zo’n beetje op neer dat ondanks dat de patiente enigszins verbetering in haar behandeling zag, ze dankzij de liberale politiek in Nederland toch een einde aan haar leven heeft kunnen maken. Super objectief natuurlijk en totaal niet kortzichtig. De Britse politicus Robert Flello doet er in het bewuste artikel nog een schepje bovenop door te zeggen dat “het bijna een boodschap is dat als je een slachtoffer bent van misbruik, en je daardoor psychische klachten krijgt, je gestraft wordt door gedood te worden.”

Ik weet niet waar ik het meest boos over ben, dat onze vrije manier van leven beschreven is als een bananenrepubliek of de manier waarop ze de patiënt neersabelen. Dat je in Nederland te pas en te onpas doodgemaakt kan worden als je daar om vraagt, ze negeren gewoon dat er een onwijs uitgebreide procedure van twee jaar aan voorafgegaan is. Daarnaast stellen ze dat het arme meisje heus wel had kunnen genezen, als we haar daarvoor de tijd gegeven zouden hebben. Ze vergeten daarbij te melden dat ze dan zeer zware en intensieve therapie zou moeten volgen en dat er dan misschien na twintig jaar enige verbetering te zien zou kunnen zijn. KUNNEN ZIJN, dus misschien ook niet. Riooljournalistiek van de bovenste plank vind ik het, niet alleen omdat als mensen érgens strijdbaar zijn, het wel bij ons in Nederland is. Maar als iets op is, is het ook op. En is er de mogelijkheid om dat ondraaglijke lijden niet onnodig langer te laten duren. Ik ben er trots op dat dit meisje, deze vrouw, met de juiste mensen om haar heen heeft kunnen sterven. Gelukkig komt het echt maar heel weinig voor, maar het kan in Nederland tenminste. Laat die zure Britten eerst eens naar hun eigen verstokte samenleving kijken voordat ze met ongegronde aantijgingen naar Nederland gaan slaan. You are the weakest link, goodbye.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief