Handige Harry.

H

Eigenlijk is het best kut om een lid van het Britse koningshuis te zijn. Want ze krijgen al jááááren kritiek dat ze veel te stijfjes zijn met zijn allen. Maar als ze dan een poging wagen om wat meer out and about te zijn en zich vaker buiten de paleismuren laten zien is het weer té gewoontjes. Gelukkig is er voor de Britten inmiddels ieder wat wils: de extreem conservatieven hebben uiteraard The Queen. De zure bom van het stel die zelfs met haar negentigste verjaardag in zicht alle verplichte nummertjes afwerkt. Ik kan weinig enthousiasme bij de vrouw ontdekken, als bespeur ik soms een kleine glimlach op haar gezicht. Prince William en zijn Kate zijn er voor de nieuwste generatie, nog steeds niet te joviaal, maar ze doen toch hun best om de moderne tijd ietsje meer te vertegenwoordigen. En als Kate ergens geen zin in heeft omdat ze liever bij haar kinderen wil zijn, dan zegt ze dat gewoon eerlijk. Prince Charles en die heks Camilla Parker-Bowles vormen de tussenfase. Een beetje the best of both worlds zeg maar, niet te strak in het harnas, maar ook zeker niet zo outgoing als William en Kate. Maar ja, de échte held van de Britse royals is natuurlijk Prince Harry. En dat is niet zo gek, hij lijkt het meest op zijn moeder Diana.

Harry heeft het dan ook best goed voor elkaar, hij is vijfde in lijn der troonopvolging, dus de kans dat hij ooit koning zal worden is zo goed als nul. Daar kan je van balen, maar hij zet in plaats daarvan al jarenlang de bloemetjes buiten. Met af en toe een schandaaltje hier en daar leeft hij zijn leven geheel volgens de stijl van zijn moeder. Wanneer het kan ontvlucht hij het keurslijf van het koningshuis en zet zich in voor zo’n beetje alle goede doelen waar Prinsess Diana zich tot aan haar dood in 1997 ook om bekommerde. Mooi vind ik dat.

De prins staat er om bekend dat hij niet heel erg loslippig is over zijn moeder en hoe hij, bijna twintig jaar later, tegen haar dood en het werk dat hij voortzet aankijkt. Maar in een nieuw en behoorlijk openhartig interview met Good Morning America vertelt de knappe prins dat hij hoopt dat ze trots op hem en zijn broer is. Daarnaast maakt hij nog eens duidelijk dat William en hij er elke dag voor zullen zorgen dat hun moeder nooit vergeten zal worden. En ook over zijn band met kinderen is hij heel eerlijk: hij is weg van kinderen omdat ze zeggen wat ze denken en Harry kan dan ook niet wachten om zelf vader te zijn: “zo kan mijn overleden moeder nog een keer oma worden”.. Slik, van die laatste opmerking liepen de tranen over mijn wangen. Zes en een halve minuut kan je dit weekend vast wel missen, gebruik die dan om het interview te bekijken. Prachtig, het Britse koningshuis is in één klap weer mijn lievelings.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief