Girl Power.

G

Internationale Vrouwendag. Daar staan we sinds jaar en dag bij stil op 8 maart. Een hele dag. Omdat in 1917 een stelletje dames in opstand kwam tegen de afschuwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Uiteindelijk duurde het daarna nog tot 1978 voordat de Vrouwendag een officiële erkenning van de Verenigde Naties kreeg. Inmiddels is het 2016 en is het voor de 99ste keer Internationale Vrouwendag. HOERA! Maar dat beeld van de onderdrukte vrouw is toch al lang achterhaald? Het is eigenlijk elke dag vrouwendag! Toch?

Eh, nou niet dus. Of nou ja, het is elke dag vrouwendag omdat de meiden nog steeds opdraaien voor alles. De kinderen, het huishouden, de verzorging van de man, het is weerzinwekkend om te zien dat we qua gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog een hele weg te gaan hebben. Mannen maken namelijk nog steeds de dienst uit, verdienen meer en zijn ook nog in de meeste gevallen kostwinner. Want hele volksstammen vrouwen worden nog steeds onderhouden door hun man, terwijl ze in ruil daarvoor zijn vuile sokken wassen. Eigen initiatief of carrière? Waarom zou je, je bent tenslotte al fulltime huisslaaf.

Natuurlijk zit er een klein beetje verbetering in en ook vandaag gaan talloze politieke partijen roepen dat ze gelijkheid eisen tussen het salaris van mannen en vrouwen. En juichen we massaal de werkende moeder toe. Maar de waarheid is dat we met z’n allen, net als vroeger, een andere waarde hangen aan een man dan aan een vrouw. Dat je ook in Nederland nog steeds beter als jongetje geboren kan worden, dan heb je namelijk toch echt een grotere kans op succes in je verdere leven. ‎Zo’n heel gek idee is die Internationale Vrouwendag dus helemaal niet. Vierentwintig uur waarin we stil kunnen staan bij de kracht van de vrouw en de kansen die we laten liggen. Go girls! Ik sta aan jullie kant.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief