Geworstel.

G

De grote wereld van het internet bestaat inmiddels voor een groot gedeelte uit blogs, voornamelijk over celebrities en lifestyle. In 2003 was dat nog niet het geval en was Gawker één van de eerste blogs die zich waagde aan riskante en echte verhalen over de sterren. Of de gevallen sterren dan voornamelijk. In de jaren die volgden was er wel eens een schandaaltje hier of daar, maar de grootste klapper voor Gawker kwam uiteraard in 2012, toen de website de sextape van Hulk Hogan plaatste, waarin hij die liefde bedreef met de toenmalige vrouw van zijn beste vriend Bubba the Love Sponge. Juicy as hell natuurlijk, logisch dat ‘t filmpje honderden miljoenen keer bekeken werd. ‎Hulk en zijn juridische team waren er minder blij mee en eisten dat het filmpje verwijderd werd. Gawker weigerde en het resultaat is zo’n drieënhalf jaar later bekend: onlangs kreeg Hulk Hogan een schadevergoeding van ruim 140 miljoen dollar toegewezen. Ka-ching!

Het hoe en wat van de geruchtmakende miljoenenzaak was natuurlijk nooit bekend, maar dankzij dit artikel in The Hollywood Reporter weten we nu alle details. ‎Advocaat Charles Harder doet in deze guest column namelijk uit de doeken dat de hele zaak inclusief de gigantische som geld maar aan één partij te danken is: Gawker zelf. Want het is door hun eigen arrogantie en de weigering om het filmpje van Hulk offline te halen dat de zaak überhaubt naar de rechter ging. De advocaten hebben namelijk na de publicatie aan Gawker en ruim zestig andere sites die de video inmiddels online hadden staan, gevraagd om verwijdering. Dat hebben àlle sites gedaan, behalve eentje, juist: Gawker. Ook is er nooit excuses gemaakt en is er geen transparantie geweest over hoeveel winst er gemaakt is op de sexvideo van Hulk. Volgens berekeningen is dat nogal wat: zo’n 15 miljoen dollar. Maar geld is nog niet eens het discussiepunt in de zaak, privacy wel. Gawker heeft de hele liefdesgeschiedenis van ex-worstelaar en realityster Hulk Hogan uitgeplozen. Met als enige doel entertainment voor het publiek, zonder na te denken over de gevolgen: extreme reputatieschade voor Hulk. Als je in de column leest hoe ver journalisten gaan in het verzamelen van privé-informatie blijven je ogen rollen.

De zaak rondom Hulk Hogan is lang en ingewikkeld, vooral omdat Gawker er alles aan doet om de zaak zo lang mogelijk uit te stellen. Geen slechte move, want ze blijken geen poot om op te staan te hebben. Uiteindelijk wint het team van Hulk op alle fronten en dient er een bedrag van 140 miljoen dollar overgemaakt te worden door Gawker. Het bedrag wat je dus blijkbaar aan koppigheid kan hangen. ‎Ongeveer de helft daarvan is voor de emotionele schade en stress die de seksvideo-zaak heeft opgeleverd, de overige miljoenen zijn voor misgelopen inkomsten. Heerlijk vind ik dit, want ik geef toe dat ik ook heb moeten smullen van de beelden in 2012, maar dit achtergrondverhaal vind ik vele malen boeiender. Want Hulk Hogan lacht natuurlijk wederom de ballen uit z’n broek, hij is schathemeltjesrijk en is daarnaast ook nog eens dé held voor celebrities wereldwijd omdat er toch nog zoiets als privacy bestaat. Ik verwacht binnen een jaar de film.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief