Generatie O.

G

Als klein Ericje was ik al gefascineerd door de cultuur in Amerika. Voornamelijk geïnspireerd door ordinaire Disney-films en series was mijn beeld al snel bepaald: dikke, domme mensen. Die zichzelf het beste ras op aarde vinden, terwijl ze hele dagen stapels hamburgers wegvreten. En ondertussen vermaken ze zich met dieren in gevangenschap. Zoals de orka, naar mijn idee hét icoon van alles wat er mis is met de mensheid. Zo’n vijfentwintig jaar later is mijn beeldvorming nauwelijks veranderd. Terecht ook, want kijkende naar een gemiddelde partijbijeenkomst van Donald Trump leert dat de meeste Amerikanen werkelijk geen enkele stap richting civilisatie gezet hebben. Nog steeds dik, nog steeds oliedom.

Gelukkig komt er af en toe een klein zonnetje achter de horizon vandaan. Want de orka, die krijgt een beter leven. Nadat er al vijftig jaar veel te grote zoogdieren op brute wijze uit de oceanen werden gevist en in uiterst kleine kooien werden gepropt, is dat binnenkort voorbij. Of nou ja ooit dan. Want Sea World stopt met het fokken en het in gevangenschap laten opgroeien van orka’s. Als de laatste orka daar dan over tientallen jaren sterft is het uit met de pret. De brute massashows met de orka’s waren overigens al in een eerder stadium opgeheven, dat moest ook wel na een massale terugloop van bezoekers door de forse kritiek na de documentaire Blackfish uit 2013. Daarin was te zien hoe de orka’s gewelddadig gedrag vertoonden naar elkaar en naar de trainers toe, veroorzaakt door de opsluiting in te kleine bassins. Als je ‘m nog niet hebt gezien, doe! Te vinden op Netflix!

De actie van Sea World is geweldig, maar een druppel op de gloeiende plaat. Correct. Want met deze gigantische mijlpaal voor de orka’s is er voor zo’n beetje elke andere diersoort nog een lange weg te gaan. Ouderwetse dierentuinen zullen uiteindelijk ook verdwijnen, waar ruimere wildparken voor in de plaats komen, zoals de nieuwe in Emmen. Daarmee is de wereld nog steeds niet vrij en nog lang niet perfect. Maar we liggen op koers van verbetering en bewustzijn. Als zelfs de botte Amerikanen hebben begrepen dat het anders moet, dan komen we er met z’n allen écht wel.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief