From Fit to Flab.

F

Eigenlijk doen we het allemaal. En we doen het al sinds het stenen tijdperk. Alleen de manier waarop is nogal veranderd door het digitale landschap. Want gniffelden we vroeger alleen nog stiekem op een terrasje over die ene mevrouw met die te strakke legging of die jongen die vroeger heel knap en afgetraind was en nu heel dik. Vaak onschuldig en vooral uit een soort afweermechanisme ‎om je eigen onzekerheden te verhullen. Het fijne daaraan is dat het slachtoffer er nooit achter zou komen. Die kon gewoon verder met zijn leven, zonder zich waarschijnlijk nog kutter te voelen over slappe grapjes ten koste van zijn uiterlijk.

Hoe anders dat tegenwoordig is blijkt wel uit een gemiddeld bezoekje aan een website over celebs. Het lijkt wel alsof ze het meest genieten als de machtige mensen zwaar gevallen zijn. Extra kilo’s hier, uit de hand gelopen drugsverslaving daar, we love it. Journalisten schrijven erover en het publiek vreet het als zoete koek. En we lachen er massaal om, net als vroeger op dat terrasje, alleen kunnen de slachtoffers het nu horen. Of lezen in dit geval. De keiharde woorden komen letter voor letter binnen. Terwijl de gemiddelde bezoeker al is doorgeklikt naar de volgende gênante foto, blijven de comments voor eeuwig hangen.

Weinig celebrities slaan terug, maar acteur Wentworth Miller liet via een behoorlijk openhartige brief op zijn Facebookpagina voor de verandering niets achterwege. Hij beschrijft dat de foto’s die geplaatst werden tijdens een periode waarin hij extreem dik was nog steeds pijn doen. Hij schrijft dat ie zelfmoordneigingen had, zwaar depressief was en zijn toevlucht zocht tot eten. ‎Feiten die in de foto’s niet terug te zien zijn en waar door random bezoekers van een website ook niet om gemaald kan worden. Wentworth schrijft dat hij die zware periode overleefd heeft en de foto’s ook. Het is voor hem nu een herinnering aan een donkere periode waar hij hoopt nooit meer naar terug te keren. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg meteen een vrij nare bijsmaak om de foto’s en heb er spijt van dat ik er ooit om gelachen heb. Al is de kop ‘From Fit to Flab’ nog zo hilarisch, voor iemand die mentaal totaal aan de grond  zit kan het net dat laatste zetje zijn tot weet ik veel wat. Niet meer doen. Dit is namelijk het absolute topje van de ijsberg, hele volksstammen, bekend of niet, worden compleet afgemaakt op social media, zonder dat we de hele waarheid weten. Leven en laten leven. En laten we die negatieve energie omzetten in iets positiefs: kijk verder dan die ene foto. Wees je bewust van mentale ziektes zoals depressies. Maak het bespreekbaar en help elkaar. Daar komen we ‎een heel stuk verder mee dan elkaar uitlachen. Dat stationnetje zijn we met z’n allen nu toch wel echt een keer gepasseerd.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief