Friendspiratie.

F

Alles aan de jaren negentig is te gek. Niet alleen de muziek (hallo Spice Girls en Britney Spears), voor op de ietwat simpeler wereld ga ik nog steeds enorm goed. Geen mobiele telefoons en geheel á la Dawson’s Creek (zonder roeibootje) op bezoek gaan bij je vrienden om te kijken of ze thuis zijn, daar verlang ik soms intens naar. En over vrienden gesproken, het leven zoals Friends is altijd zoals ik wilde dat het mijne was. Totaal onrealistisch natuurlijk, dus heb ik maar gewoon opgegeven en geprobeerd om de randzaken enigszins in het stijltje onder te dompelen.

En zo is het dus gekomen dat ik de pandemie heb aangegrepen om m’n werkkamer van boven tot onder Friends te maken. Van de paarse muren tot schilderijen en bijpassende gouden maskertjes. En avonden lang koektrommel opsnorren die het aanrecht van Monica sierde. Dat leverde niet alleen na jaren eindelijk weer mijn eigen plekje op, het liet me ook inzien dat het urenlang speuren naar koopjes en kringlooprommel een enorm goede therapie voor me is. Het geeft me de rust, precies de rust die we anno 2021 allemaal massaal vergeten zijn.

Het beste van dit alles? Wellicht levert het me naast Friendspiratie ook nog de nodige echte inspiratie op. Want het was een gekke zomer, die door allerlei bizarre omstandigheden en gebeurtenissen écht eeuwig leek te duren. Maar nu het dagelijkse bestaan weer zo’n normale gangetje gaat krijgen (school, zwemles, hopelijk mijn collega’s weer eens recht in de ogen kunnen aankijken op de redactie en gewoon zonder reservering een restaurant binnenlopen om een paar voorbeelden te noemen) hoop ik óók weer in de virtuele pen te kruipen. Want het was veel te stil op dat front. Ik kan niet wachten om jullie weer mee te nemen in ons gekke en dagelijkse bestaan. Kaarsjes op m’n nieuwe kamer aan en gaan. Naast het voor de triljoenste keer terugkijken van oude afleveringen Friends uiteraard. Want dát slijt nooit.

Illustratie: Studio Zaterdag

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief