Eindstation.

E

Bijna twintig jaar heeft het geduurd. Twintig jaar. Dat betekent dus dat ik nog een puber was toen ik voor het laatst door de oude stationshal liep. Maar, laat het tromgeroffel beginnen, het einde is in zicht: station Arnhem 2.0 gaat bijna open. Inclusief nieuwe naam, want het treinknooppunt gaat binnenkort door het leven als Arnhem Centraal. En dat is best uniek, het is daarmee het zesde station van Nederland en het allereerste buiten de Randstad.

Dat het eindresultaat er nu zo’n beetje is mogen we overigens best een klein wonder noemen. Tegenslag na tegenslag kreeg de parel van Arnhem te verduren. Tijdelijke looproutes bleken namelijk zó lang dat mensen hun trein misten. Een gloednieuwe reizigerstunnel stortte ook nog eens in. Omwonenden klaagden de non-stop over trillingen en herrie. De totale bouwtijd heeft uiteindelijk vijf jaar langer geduurd dan de planning was. En last but not least: de operatie heeft 90 miljoen euro gekost, in plaats van de 65 miljoen die in de originele plannen stond. Op de site van De Gelderlander is een prachtige tijdlijn te vinden, ook nog van ver voor de huidige verbouwing, super leerzaam!

Het eerste en supermooie teaserfilmpje van de officiële opening van aanstaande zaterdag staat online. De werkelijke ervaring tijdens een kille herfstochtend is wel écht anders, maar prachtig is het wel.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief