Eerste Hulp.

E

Al heeft mechanische doping zijn thunder inmiddels wel een beetje gestolen, het was natuurlijk de week van George Clooney. De grijsharige Hollywoodster was in den lande om alle juicy verhalen over z’n heldendaden als wereldverbeteraar met zoveel mogelijk mensen te delen. Voor veel fans was het echter een uitgelezen kans om schaamteloze kiekjes met de beste man te maken. En tijdens al die interviews op televisie en in de krant moest ik stiekem maar aan één ding denken: een ziekenhuisbed.

Want toen George Clooney nog niet de George Clooney van nu was, ging hij door het leven als dokter. Doug Ross om precies te zijn. Fictief uiteraard, in de eerste vijf seizoenen van de ziekenhuisserie der ziekenhuisseries ER. En in seizoen zes kwam ie nog even langs en ook nog in één aflevering van de vijftiende reeks, het afscheidsseizoen. 331 afleveringen zijn er in die vijftien jaar gemaakt, nog steeds een record, al komt Grey’s Anatomy wel steeds dichterbij. In Nederland hebben we het in de jaren tachtig en negentig redelijk lang volgehouden met Medisch Centrum West, maar sindsdien is het aanbod qua goed ziekenhuisdrama op zijn zachtst gezegd karig te noemen. IC, Hartslag, Trauma 24/7 en De Co-Assistent, na een seizoen of vier is het allemaal alweer doodgebloed. Spijtig.

Gelukkig is er goed nieuws voor de Nederlandse tv-bazen: want Warner Bros. heeft de rechten van ER vrijgegeven voor de internationale markt. Dat betekent dat niet-Amerikaanse landen dus de scripts kunnen kopen om een eigen versie van de serie te maken. Echt storm loopt het nog niet, alleen Servië heeft tot nu toe een lokale editie: Urgentni Centar. Een Colombiaans tv-station kocht onlangs nog wel zestig afleveringen, die moeten alleen nog geproduceerd worden. Als ik een tv-zender in Nederland te vullen had, zou ik het wel weten hoor. Direct al die scripts opkopen en op zoek gaan naar een jonge, frisse Dutch George Clooney. En dan met uiteraard een cameo van de echte, daar komt ie vast nog wel een keertje voor terug.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief