Eerlijk Duurt het Langst.

E

Je kent ze misschien wel: van die gevoelens waar je zó enorm mee zit, dat je bijna ontploft omdat je het met niemand kan of wil delen. De laatste keer dat ik het bewust meemaakte was rond mijn coming-out zo’n twintig jaar geleden, dat liep uiteindelijk prima af voor alle partijen. Maar uit de kast komen met mijn depressie is toch een minder makkelijk gelopen race.

Meestal heb je een laatste zetje nodig om tóch de ballen te hebben om eerlijk te zeggen wat er in je omgaat. In mijn geval door te vertellen dat er achter die ogenschijnlijk blije en vrolijke Eric toch een hele wereld vol donkere gedachten en ellendige dagen schuilgaat. Maar zelfs toen we onlangs in RTL Boulevard het onderwerp ‘depressies bij de sterren’ aan de desk bespraken, kon ik -ondanks dat het op ‘t puntje van mijn tong lag- niet bekennen dat de openheid van celebrities zoals Sophie Turner uit Game of Thrones het óók voor mij makkelijker maakt om mee te leven, omdat je toch het gevoel hebt niet de enige met deze struggles te zijn. In plaats daarvan hield ik het algemeen.

 

Terwijl ik het zelf een klein stapje in een richting naar totale openheid vond, waren er kijkers die vonden dat ik wellicht niet wist waar ik het over had. Eentje had het zelfs over een te ver van mijn bed show.

Gelukkig had ik dáár mijn antwoord redelijk snel op klaar.

https://twitter.com/mrdemunck/status/1134163602733244416

Het was misschien een korte reactie naar één persoon die ik niet ken, maar een enorme stap vooruit. Want het was de eerste keer dat ik zó eerlijk ben geweest op een plek waarop in principe iedereen het kan lezen. En dat is toch anders dan krabbelend in een dagboekje. Helemaal ben ik er dus nog niet, maar die tweede coming-out in mijn leven is dichterbij dan ooit.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief